Κουζίνα

Μυλοκόπι με πράσα και πατάτες

Είχα έμπνευση, να μαγειρέψω το μυλοκόπι με περγαμόντο, γιατί το προμηθεύτηκα από τον αγαπημένο μου ψαρά και στον παραδίπλα πάγκο υπήρχε το περγαμόντο που μου έσπασε τη μύτη με το άρωμά του!
Bostanistas

Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι που συγγενεύει με το λαβράκι και το σολομό. Το βρίσκουμε αποκλειστικά σε αμμώδεις βυθούς και οι ψαράδες το αποκαλούν «πατόψαρο». Για κάποιον περίεργο λόγο, δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην ελληνική αγορά, κι ας υπάρχει άφθονο στις θάλασσές μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το μαγειρεύω αρκετά συχνά, γιατί είναι πάρα πολύ νόστιμο και αρέσει πολύ σε όλους στην οικογένεια.

Είναι ένα τίμιο ψάρι. Το μυλοκόπι δεν σε απογοητεύει ποτέ, δεν δίνει φρούδες ελπίδες, αυτό που υπόσχεται το δίνει. Σήμερα η τιμιότητα του μυλοκοπίου παντρεύεται με τη μεταξένια υφή των πράσων και την κρεμώδη υπόσταση της πατάτας. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι το πιάτο ονομάζεται «μυλοκόπι με πράσα και πατάτες».

Ο συνδυασμός αυτός, ενός άσπρου ψαριού με πράσα και πατάτες, αποτελεί τη βάση ενός τύπου δημοφιλέστατης σούπας της Βόρειας Αμερικής, το τσάουντερ (chowder). Στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν μπακαλιάρο, εμείς, που ο μπακαλιάρος μας είναι μικρός, βάζουμε μυλοκόπι. Η σούπα έχει μέσα και μπέικον ή λαρδί, αλλά το πιάτο μας δεν έχει, το θέλω να είναι ελαφρύ και γευστικό και λιτό. Πάμε λοιπόν.

Δείτε τα βήματα της συνταγής εδώ.