Σερβίρουμε με κρίθινο παξιμάδι και τριμμένο κεφαλοτύρι Ίου | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Μοσχαρίσια γλώσσα και μάγουλα, βραστά με λαχανικά

Τα μοσχαρίσια μάγουλα είναι το εστιατορικό «χιτάκι» των τελευταίων χρόνων, συνήθως τα κάνουν κοκκινιστά. Εγώ σας τα προτείνω αλλιώς, βραστά μαζί με τη μοσχαρίσια γλώσσα
Bostanistas

Σήμερα πάμε στα βοσκοτόπια της Ηπείρου, κοντά στην Κόνιτσα, όπου βόσκουνε τα μοσχάρια του Μπούμπα, και μαγειρεύουμε μάγουλα και γλώσσα βραστά με λαχανικά.

Φτιάχνω μια ήπια σαλαμούρα με μυρωδικά διάφορα και εμβαπτίζω τα μάγουλα και τη γλώσσα σε δοχείο που κλείνει. Τοποθετώ στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Αφαιρώ τα υλικά από την σαλαμούρα και τα τοποθετώ σε μεγάλη κατσαρόλα στην οποία έχουν ήδη βράσει καρότα, ξερά κρεμμύδια, σέλινο, και πράσα.

Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, 2/10 και θα χρειαστούν 5 περίπου ώρες. Προσοχή, δεν πρέπει να επέλθει βρασμός. Αν δείτε ότι βράζει, χαμηλώστε αμέσως.

Αφού περάσουν οι πέντε ώρες, βγάζω από την φωτιά, αφαιρώ τα μάγουλα και την γλώσσα από την κατσαρόλα και τοποθετώ σε επίπεδη ανοικτή επιφάνεια, και αφήνω να ηρεμήσει για 30 περίπου λεπτά. …

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

*Μιλτιάδης Βένος, έγραψεν λίγο έξω από την Κόνιτσα (η Daniela κοίταζε και μετά γεύτηκε, αλλά δεν μαγείρεψε), Μάρτιος 2015