Κουζίνα

Μην περιφρονείτε τα θράψαλα

Για το θράψαλο είχα τη χειρότερη άποψη: ένα ιμιτασιόν καλαμάρι! Τη γνώμη αυτή την σχημάτισα χωρίς να έχω ιδία, γευστική, άποψη, αφενός μεν από απόψεις τρίτων (πολύ σκληρό, σαν λάστιχο) αλλά και από τη “χυδαία” μεταχείριση του στα ιχθυοπωλεία
Bostanistas

Για το θράψαλο είχα τη χειρότερη άποψη: ένα ιμιτασιόν καλαμάρι! Τη γνώμη αυτή την σχημάτισα χωρίς να έχω ιδία (γευστική) άποψη, αφενός μεν από απόψεις τρίτων (πολύ σκληρό, σαν λάστιχο, κλπ), αλλά και από τη “χυδαία” μεταχείριση του στα ιχθυοπωλεία (βουνά από θράψαλα στην τιμή των 3,70€ το κιλό). Το περασμένο καλοκαίρι όμως ξεπέρασα την αρνητικότητά μου, 2-3 φορές σε ψαροταβέρνες της περιοχής, δοκιμάζοντας χοντρό θράψαλο τηγανητό ή γεμιστό. Μέχρις εκεί όμως. Ορέχτηκα ψαράκι, εδώ, στο βουνό, και κάλεσα τον πλανόδιο ψαρά Απόστολο να ανέβει το δρομάκι μας. Τελικά είχα να επιλέξω ανάμεσα σε γόπες, κεφαλόπουλα και θράψαλα. Χειρότερα δεν γίνεται, μόνο οι σάλπες και τα σαφρίδια έλειπαν για να συμπληρωθεί η χειρότερη (κατ’ εμέ) πεντάδα της θάλασσας. Προτίμησα τα θράψαλα, στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό, και έλαβα επιτόπου μια δωρεάν επίδειξη καθαρισμού και μια συμβουλή μαγειρέματος («να τα κάνεις κοκκινιστά»).

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.