Κόκκινα γιουβαρλάκια, τσιγαρισμένα και βρασμένα σε ζωμό με κρασί | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Μεθυσμένα γιουβαρλάκια

Είναι ένα από τα αγαπημένα ελληνικά σπιτικά φαγητά με τουρκικό όνομα όχι όμως και προέλευση. Τα σημερινά είναι με κιμά ανάμικτο βοδινό-χοιρινό, αλευρωμένα, τσιγαρισμένα και σβησμένα με κρασί
Bostanistas

Τα γιουβαρλάκια είναι ένα από τα φαγητά της μαμάς. Η λέξη έχει τουρκική προέλευση και σημαίνει «στρογγυλός». Όμως δεν υπάρχει σχετική συνταγή στα τούρκικα.

Τα σημερινά γιουβαρλάκια ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ο κιμάς είναι ανάμικτος βοδινός με χοιρινό,  και τα γιουβαρλάκια είναι αλευρωμένα και τσιγαρισμένα πριν «βράσουν».

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι έχουν μεθύσει με καλό κόκκινο κρασί και δεν έχουνε αυγολέμονο, αλλά την συμπυκνωμένη σάλτσα από τον μεθυσμένο ζωμό στον οποίο έβρασαν.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα στο πιάτο είναι:

  • Κιμάς ψιλοκομμένος, μίγμα βοδινού-χοιρινού (500 γρ.)
  • Μία κούπα ρύζι νυχάκι
  • Μία κούπα αλεύρι γενικής χρήσεως
  • Ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (μισή κούπα πολύ μικροί κύβοι)
  • Καρότο ξυσμένο στον ψιλό τρίφτη (μισή κούπα)
  • Φύλλα σέλινο ψιλοκομμένα  (μισή κούπα)
  • Τέσσερις κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Ένα και μισό κουταλάκι του καφέ καπνιστή πάπρικα
  • Ένα και μισό κουταλάκι του καφέ κίμινο
  • Δύο κουταλάκια του καφέ αλάτι
  • Μισό  κουταλάκι του καφέ τριμμένη κανέλα
  • Μισό  κουταλάκι του καφέ τριμμένη κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • Δύο κούπες κόκκινο κρασί
  • Τέσσερις κούπες ζωμός από κοτόπουλο
  • Δύο κούπες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • Δύο κούπες καρότα κομμένα σε μπαστούνια

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ