Κουζίνα

Μαρμελάδα δαμάσκηνο βήμα προς βήμα

Είναι η πιο ωραία μαρμελάδα του φθινοπώρου και η καλύτερη εισαγωγή στον χειμώνα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα της, το πλούσιο άρωμα και την υπέροχη γεύση της: μόνο με δαμάσκηνα, καστανή ζάχαρη και χυμό λεμονιού
Bostanistas

Το φετινό φθινόπωρο είναι από τα καλύτερά μου. Κρατάει πολύ, έχει ωραία δροσιά, στα μανάβικα και στις λαϊκές βρίσκεις μερικά καλοκαιρινά ακόμη, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά. Σ’ αυτό το μεταίχμιο των εποχών μ’ αρέσει να φτιάχνω μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Σκέτο φρούτο και λεμόνι, ούτε καν βανίλια που μερικές φορές είναι ωραίο να την προσθέτεις στις μαρμελάδες. Και γίνεται μια από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες, με βαθύ κόκκινο χρώμα, πληθωρικό, όπως πληθωρική είναι και η γεύση της. Κι αν τα δαμάσκηνα δεν είναι αρκετά, προσθέτω μερικά κορόμηλα ή και βανίλιες. Έτσι, για το παιχνίδι.

Κάποιοι προσθέτουν λίγο νερό σε κάποια φρούτα, όπως το μήλο και τα δαμάσκηνα. Πράγματι, το νερό διευκολύνει τα φρούτα να βγάλουν γρήγορα τα δικά τους υγρά, απελευθερώνει την πηκτίνη τους και τα προφυλάσσει από το να κολλήσουν στον πάτο τη κατσαρόλας.

Αναλογία νερού / φρούτου

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ.