Η Ιταλία έχει ένα γαστρονομικό πολιτισμό που υπηρετεί συστηματικά την απλότητα και την πάστα σε όλες τις μορφές και τα περιεχόμενα.
Σήμερα εισάγω ένα πιάτο απλούστατο, νοστιμότατο, φθηνότατο, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των φασολιών και όχι μόνο.
Ετοιμάζω άσπρα φασόλια στην κατσαρόλα με λίγο σκόρδο λίγο κρεμμύδι, λίγο ντομάτα, λίγο πελτέ ντομάτας, καυτερή πάπρικα και δάφνη.
Βράζω λινγκουίνι τόσο ώστε να βαστάνε (αλ ντέντε) και δεν τα σουρώνω εντελώς, προσθέτω φασόλια κατά βούληση και αφήνω το μίγμα να χάσει τα πολλά ζουμιά.
Σερβίρω με τριμμένη παρμεζάνα (παρμιτζιάνο ρετζιάνο) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βίβα Ιτάλια!
*Τζιασίντο Φακέτι έγραψεν (Δεκέμβριος 1965)