Κουζίνα

Κρητικό στιφάδο του καλοκαιριού

Στην Κρήτη έχουμε ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την εποχή. Οι μυρωδιές του κλασικού φαγητού διατηρούνται αλλά λιγοστεύουμε τα κρεμμύδια και στη θέση τους προσθέτουμε κολοκύθια ενώ ο πελτές ντομάτας αντικαθίσταται από φρέσκια ντομάτα
Bostanistas

Το στιφάδο θεωρείται – και είναι εδώ που τα λέμε – βαρύ φαγητό. Δεν συνηθίζεται στην κλασική του εκδοχή το καλοκαίρι. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι φαΐ για κάθε μέρα… Τα μπαχαρικά, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και η βαριά σάλτσα, μάλλον δεν πάνε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες! Εμείς εδώ, στην Κρήτη, έχουμε ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την εποχή. Το φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές με βοδινό ή με μοσχάρι αλλά δεν είναι άσχημο και με χοιρινό ή κουνέλι.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.