Protagon Main Image
Το κονιάκ στη ζύμη για τα κουλουράκια ενισχύει το άρωμα του σύκου | Αμαλία Λογαρά
Κουζίνα

Κουλουράκια με φρέσκα σύκα και ελαιόλαδο

Ασυνήθιστα τα κουλουράκια που σας δίνω σήμερα, έχουν το λεπτό και ντελικάτο άρωμα του σύκου, διακριτικό κι ωραίο. Και είναι ακόμα νοστιμότερα την επόμενη ημέρα της παρασκευής τους
Bostanistas
Bostanistas

Αλλιώτικα και εντελώς ασυνήθιστα τα κουλουράκια που σας δίνω σήμερα, έχουν το λεπτό και ντελικάτο άρωμα του σύκου. Διακριτικό κι ωραίο.

Την επόμενη, μάλιστα, μέρα της παρασκευής τους είναι ακόμα νοστιμότερα. Κι αν τα κλείσετε αεροστεγώς, κρατάνε το ίδιο τραγανά και εύγευστα για πολύ καιρό.

Υλικά

400 γρ σύκα πολτοποιημένα

περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

200 γρ ζάχαρη

200 γρ ελαιόλαδο

100 γρ καλαμποκέλαιο

60 γρ κονιάκ

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι κοφτό σόδα

½ κουταλάκι αλάτι

Πολτοποιήστε τα σύκα και, αν είναι αράντιστα και λεπτόφλουδα, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε με τη φλούδα τους. Χτυπήστε τη ζάχαρη με το λάδι και προσθέστε το κονιάκ και τα πολτοποιημένα σύκα, ώστε να γίνει ένα υγρό μίγμα.

Στη συνέχεια ανακατέψτε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και προσθέστε το σιγά-σιγά στο υγρό μίγμα, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. (Μην το ζυμώσετε πολύ· τόσο μόνο, όσο να ενωθούν τα υλικά).

Αφήστε το να σταθεί 5 λεπτά και πλάστε κουλουράκια. Ψήστε στους 160°C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.