Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του πάνω από το κουσκούς | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

Κοτόπουλο με κουσκούς και σάλτσα με βερίκοκα και αμύγδαλα

Το κοτόπουλο Πίνδος είναι πάντα φρέσκο, νόστιμο και ασφαλές. Ας δοκιμάσουμε μια πολύ αρωματική, ευχάριστη και ελαφριά εκδοχή του εμπνευσμένη από την κουζίνα του Μαρόκου και άλλων περιοχών της Βόρειας Αφρικής
Κική Τριανταφύλλη

Στο σπίτι μας τρώμε κοτόπουλο παραδοσιακά μία φορά την εβδομάδα, οπότε αν σας πω ότι δεν μου αρέσει δεν θα με πιστέψετε και καλά θα κάνετε. Το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, ρίγανη και μπόλικο χυμό λεμονιού, το κοτόπουλο ψημένο πάνω σε ροδέλες πορτοκαλιού, και το πικάντικο με ινδικά μπαχαρικά έρχονται πρώτα στη λίστα προτίμησής μου όλο τον χρόνο, μαζί με την κοτόσουπα και την κότα μιλανέζα τον χειμώνα, γιατί είναι βαρετό να τρως κάθε τόσο τα ίδια και τα ίδια. (Δείτε στο Bostanistas όλες τις συνταγές μας με κοτόπουλο)

Αυτή τη φορά το μυαλό μου πέταξε σε μια μαροκινή εκδοχή με βερίκοκα και αμύγδαλα που είχα δοκιμάσει πριν από χρόνια σε σπίτι φίλων στη Γερμανία. Τότε ήταν χειμώνας και είχαμε φτιάξει το φαγητό με ξερά βερίκοκα, στη Γερμανία άλλωστε δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκα. Ομως τώρα είναι καλοκαίρι, τα βερίκοκα είναι στο φόρτε τους μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να το δοκιμάσετε με φρέσκα.

Είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο, με πολλά αρώματα και τη δροσιά που του χαρίζει ο ψιλοκομμένος μαϊντανός και ο δυόσμος, και αναμφίβολα ελαφρύ. Το κρέας του κοτόπουλου άλλωστε είναι ελαφρύ, έχει μεγάλη διατροφική αξία, και πολύ χαμηλά λιπαρά.

Τα νωπά κοτόπουλα Πίνδος είναι φρέσκα, ασφαλή και πεντανόστιμα

Προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα φιλέτο από μπούτι νωπού κοτόπουλου Πίνδος (ακόμα και στη σούπα, ναι και είναι τέλεια) αλλά μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό και με οποιοδήποτε άλλο μέρος προτιμάτε, με στήθος, μπουτάκια ή ολόκληρο το κοτόπουλο.

Γιατί κοτόπουλο Πίνδος; Γιατί η νοστιμιά του είναι εγγυημένη όπως και η ασφάλεια και η φρεσκάδα του, την οποία εξασφαλίζει η προστατευτική ατμόσφαιρα της συσκευασίας του. Σημειώστε ότι τα κοτόπουλα της ηπειρώτικης εταιρείας τρέφονται με 100% φυτικές τροφές και έχουν πιστοποίηση Agrocert.

Όμως εξίσου σημαντικό είναι και το στοιχείο της ιχνηλασιμότητας, όρος που έχει μπει πλέον για τα καλά στο λεξιλόγιό μας. Αυτό σημαίνει ότι στην ετικέτα της συσκευασίας διαβάζεις το όνομα του παραγωγού, αλλά και την ορεινή περιοχή του νομού Ιωαννίνων στην οποία βρίσκεται η φάρμα του παραγωγού,  οπότε γνωρίζεις πού ακριβώς και πώς μεγάλωσε το κοτόπουλό σου.

Κοτόπουλο με κουσκούς και σάλτσα με βερίκοκα και αμύγδαλα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το κουσκούς

Παρασκευή

Μπλανσάρισμα: Σε ένα μπρίκι με νερό, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση τα σουρώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε αμέσως και τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν. Όταν κρυώσουν τα ανοίγουμε στη μέση.

Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά 4 κουταλιές ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά: κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμά και πιπέρι, ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα αλείφουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο ταψάκι, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν περίπου 2 ώρες (μετά τη μισή ώρα μπορείτε να τα μαγειρέψετε).

Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για δύο ώρες

Σοτάρισμα: Ζεσταίνουμε καλά (αλλά να μην καπνίσει) το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα χαμηλό αντικολλητικό σκεύος που μπαίνει στον φούρνο και σοτάρουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε και όση μαρινάδα έχει απομείνει.

Αχνισμα: Σε άλλο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο νερό και αχνίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν εξατμιστεί εντελώς το υγρό προσθέτουμε λίγο λάδι, τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τα αμύγδαλα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αμύγδαλα στο σκεύος με το κοτόπουλο, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ, τη μισή ποσότητα του ψιλοκομμένου μαϊντανού και του δυόσμου, πασπαλίζουμε με τον κοπανισμένο κόλιανδρο και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Ψήνουμε το κοτόπουλο στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά στους 200 βαθμούς

Σάλτσα με βερίκοκα: Ενώ ψήνεται το κοτόπουλο, πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, μια κουταλιά μέλι, το ξύλο της κανένας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσουν και να λιγοστέψει το υγρό τους.

Δέκα λεπτά πριν γίνει το φαγητό βγάζουμε το σκεύος με το κοτόπουλο από τον φούρνο ρίχνουμε τα βερίκοκα και ξαναβάζουμε στον φούρνο να συνεχιστεί το ψήσιμο για λίγο ακόμη.

Kουσκούς με βερίκοκα, αμύγδαλα, σταφίδες, σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού

Ετοιμάζουμε το κουσκούς: Σε χαμηλή κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερό και αχνίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Οταν εξατμιστεί εντελώς το νερό, προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε να σοταριστούν. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα αφού τα μπλανσάρουμε όπως παραπάνω, και τις σταφίδες και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά.  Προσθέτουμε το κουσκούς και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κοτόπουλου, τον οποίο έχουμε ετοιμάσει διαλύοντας μισό κύβο σε νερό που βράζει. Ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού και τα ψιλοκομμένα αρωματικά, ανακατεύουμε και πάλι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει το κουσκούς.

Ανακατεύουμε το κουσκούς με το πιρούνι για να αφρατέψει

Σερβίρουμε το φαγητό με ένα δροσερό τριανταφυλλένιο ροζέ κρασί.

Σημειώσεις

Καλή επιτυχία