Κουζίνα

«Καιρός να δούμε το ελαιόλαδο ως ξεχωριστό τρόφιμο»

Αυτό που συχνά παραγωγοί και καταναλωτές ξεχνάμε, είναι πως για να προκύψει ένα πραγματικά καλό προϊόν χρειάζεται γνώση και φροντίδα σε όλα τα κομμάτια της δημιουργίας του...

Δημήτρης Σκαρμούτσος

ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος

Μετά την Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, ενώ κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Περισσότερο από το 70% της ελληνικής παραγωγής λαδιού χαρακτηρίζεται εξαιρετικά παρθένο, ενώ τελευταία όλο και περισσότεροι παραγωγοί ακολουθούν τη βιολογική οδό.

Αυτό που συχνά παραγωγοί και καταναλωτές ξεχνάμε, είναι πως για να προκύψει ένα πραγματικά καλό προϊόν χρειάζεται γνώση και φροντίδα σε όλα τα κομμάτια της δημιουργίας του. Σύμφωνα με τον κύριο Αρετάκη Χρήστο, ελαιοπαραγωγό από τα Χανιά, μόνο όταν κάποιος ασχοληθεί προσεκτικά με όλα τα στάδια της παραγωγής του λαδιού, από την λίπανση της ελιάς μέχρι την επεξεργασία στο ελαιουργείο και την τυποποίησή του, μπορεί να προσφέρει στην αγορά ένα υψηλής ποιότητας λάδι.

Διατηρώντας ένα επισκέψιμο αγρόκτημα, λίγα μέτρα από την θάλασσα, στην περιοχή Κάτω Δαράτσο, τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Χανίων, ο κύριος Αρετάκης εξασφαλίζει από εννιακόσια περίπου δέντρα πέντε χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου ετησίως. Τα φιλοξενούμενα ζώα «φροντίζουν» για το λίπασμα των ελαιόδεντρων ενώ η ζιζανιοκτονία πραγματοποιείται με άκρως φυσικό τρόπο•όσο αυτά δηλαδή τρέφονται.

Τα μοναδικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των ελιών, προέρχονται από φυτικά βότανα, και από το ιδιοπαραγόμενο κομπόστ αφού ένας από τους στόχους του κυρίου Αρετάκη είναι η απόλυτη αυτάρκεια της μονάδας. Καθώς το έδαφος της καλλιέργειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιθυμητή ανάπτυξη του ελαιόδεντρου, ο ίδιος έχει αποκλείσει τη χρήση τρακτέρ και άλλων βαρέων μηχανημάτων, που στερούν από το χώμα τους απαραίτητους μικροοργανισμούς. Το ενδιαφέρον του για την παραγωγή λαδιού υψηλής διατροφικής αξίας αποτυπώνεται και στο στάδιο της ελαιοποίησης, αφού χρησιμοποιεί μηχανήματα που δεν απαιτούν νερό κατά την παραγωγή το ελαιολάδου, σε αντίθεση με τους περισσότερους σημερινούς ελαιοπαραγωγούς, δημιουργώντας έτσι ένα προϊόν ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Υποστηρίζει πως «για ένα καλό λάδι χρειάζεται μεράκι και αγάπη και όχι προσπάθεια για γρήγορα αποτελέσματα». Η μικρή παραγωγή και η περιορισμένη διάθεση του λαδιού του στην αγορά επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Εξάγει ελαιόλαδο αποκλειστικά σε Γερμανία και Αυστρία με την επωνυμία biolivo, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη σύντομη διάθεσή του και στα ελληνικά ράφια.

Το ενδιαφέρον του κυρίου Αρετάκη γύρω από το ελαιόλαδο δεν σταματά εδώ. Με αφορμή τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σήμερα συμμετέχει σε μία ερευνητική προσπάθεια, για τη δημιουργία ενός φυσικού λιπάσματος με υψηλή βιολογική αξία από κομπόστ, κοπριά και σκόνη άνθρακα. Παράλληλα προσπαθεί να επαναφέρει σε ρυθμούς παραγωγής οικογενειακούς, μνημειακούς ελαιώνες ηλικίας τεσσάρων ως και πέντε αιώνων σε συγκεκριμένες ορεινές περιοχές της Κρήτης.

«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το παραγωγικό κομμάτι των δέντρων» τονίζει, «τα αιωνόβια αυτά δέντρα αποτελούν ουσιαστικά εργοστάσια παραγωγής ενός μοναδικού και ώριμου αρώματος για το παραγόμενο λάδι».

Χρήστος Αρετάκης, biolivo
Διεύθυνση: οδός Μελετίου Μεταξάκη, 26, Χανιά, Κρήτη και
οδός Κύδονος, Κάτω Δαράτσο, Χανιά (αγρόκτημα Bio Farm Chania)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28210 93463 και 6977585248
E-mail: info@biolivo.com