Το ριζότο με αυγά αχινού του Λευτέρη Λαζάρου στο «Βαρούλκο» | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Το γαστρονομικό όνειρο της Καθαρής Δευτέρας

Ενα όνειρο: Αν μπορούσες να έχεις κάτι από τον καθένα –μια ταραμοσαλάτα από εδώ, ένα χταποδάκι από εκεί, λίγη σουπιά από παραπέρα– πώς θα γέμιζες το τραπέζι για τα Κούλουμα; Ενας οδηγός για την πιο φανταστική συνάντηση στα πιάτα μας
Νίκος Μορόπουλος

Την Καθαρή Δευτέρα  το τραπέζι είναι γεμάτο με καλούδια από πολλά και ωραία μέρη και μαγείρους με ταλέντο και εμπειρία αλλά πάνω απ’ όλα με μεράκι.

Είναι το τραπέζι των ονείρων μου, και ελπίζω να σας αρέσει όσο αρέσει και σε μένα!

Ως ονειρικό δημιούργημα, δικαιούται να είναι και λελογισμένα παραβατικό, οπότε θα βρείτε και ψαράκια να κολυμπάνε σε ένα πιάτο, απλά κλείστε τα μάτια και απολαύστε τα.

Ξεκινώ την φιέστα με την καραβίδα ταρτάρ του Γιώργου Παπαϊωάννου που κάνει θαύματα στο ομώνυμο μαγαζί του στο Μικρολίμανο. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική ποιότητα της καραβίδας που μοσχομυρίζει θάλασσα και η σχεδόν τέλεια ισορροπία που πετυχαίνει ο σεφ ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό που συνδυάζονται στο πιάτο.

«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο – Καραβίδα ταρτάρ
«Βασίλαινας» Αθήνα – Ταραμοσαλάτα
«Πανορμίτης» Παραλία Μαραθώνα – Χταπόδι στην κατσαρόλα
«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο – Σουπιές τηγανητές στο μελάνι τους

Κάπου εδώ τελειώνει το γεύμα, αλλά τα όνειρα συνεχίζονται.


*Maqroll el Gaviero, ναυτικός, έγραψεν επι αγκυροβολημένου ατμοπλοίου στον Ρίο ντε λα Πλάτα  (1989).

Ο Νίκος Μορόπουλος γράφει στο Bostanistas και είναι ο δημιουργός του blog Panathinaeos