Απολαμβάνουμε τα πιτάκια αχνιστά | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Guruli Gvezeli: Γεωργιανά πιτάκια με τυριά και βραστά αυγά

Λαχταριστή λιχουδιά από τον Καύκασο με φύλλο τυλιγμένο σε σχήμα μισοφέγγαρου και γέμιση τυριών και ψιλοκομμένου βραστού αβγού
Bostanistas

Η Γκούρια είναι μια περιοχή στο δυτικό μέρος της Γεωργίας, της πανέμορφης χώρας του Καυκάσου. Εκεί τα Χριστούγεννα φτιάχνουν τα γκουρουλι γκβεζέλι, πιτάκια με τυριά και βραστά αυγά. Μια αγαπητή φίλη μάς προσφέρει σήμερα τα υπέροχα αυτά πιτάκια.

Η ζύμη είναι αλεύρι, νερό, μαγιά, λίγο αλάτι. Προσοχή στην θερμοκρασία του νερού στο οποίο διαλύουμε τη μαγιά. Πρέπει να είναι ανάμεσα στους 32 και 40 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (μια ώρα, τουλάχιστον) και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Φέτα σκληρή και έμενταλ τριμμένα και τα δύο, μαζί με ψιλοκομμένα βραστά αυγά.

Τυλίγουμε τα πιτάκια σε σχήμα ημισέληνου και ψήνουμε σε θερμοκρασία 200 βαθμών για 25 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και τα απολαμβάνουμε αχνιστά! Καθιστά και όρθια!

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

*Έγραψεν ο Howard Graham, Αμερικανός, μηχανικός εξοπλισμών, στο Batumi, Georgia, την 6 Ιανουαρίου 1943

Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos και δημοσιεύει μαγειρικές ιστορίες και συνταγές στο Bostanistas