Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με στραγγιστό γιαούρτι | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Γλυκόξινα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Τα ντολμαδάκια με άγριο βύσσινο που γεύτηκα κάποτε στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η έμπνευση για τη δική μου γλυκόξινη γέμιση με κορινθιακή σταφίδα, καρότο και ξινολάχανο. Και έγινε ένας ουζομεζές από τους λίγους
Bostanistas

Σε μια επίσκεψη μου στην Κωνσταντινούπολη είχα πάει να γευματίσω σε ένα εστιατόριο που σέρβιρε πιάτα από την Οθωμανική παράδοση. Ένα από αυτά που γεύτηκα ήταν ντολμαδάκια με άγριο βύσσινο.

Η ανάμνηση αυτού του πιάτου με οδήγησε στο σημερινό: γλυκόξινα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.

Το ξινό έρχεται από ξινολάχανο που ετοιμάζω στο σπίτι. Το γλυκό από κορινθιακή σταφίδα και καρότο. Η γέμιση συμπληρώνεται με φρέσκο ψιλοκομμένο λάχανο, ξερά κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό και ρύζι Καρολίνα.

Η παρασκευή είναι γρήγορη και εύκολη. Τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, προσθέτω το ρύζι και μετά το ξινολάχανο,  και τα αφήνω λίγο μαζί να φύγουν τα πολλά υγρά.

Προσθέτω το φρέσκο λάχανο, τριμμένο καρότο και τις σταφίδες, μαζί με τα πράσινα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Φέρνω το μείγμα μια δυο βόλτες και σβήνω τη φωτιά. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα σκεύος για να κρυώσει.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ