Χθες φάγαμε αβγά από τις κότες της θείας της Ολγας. Και ήταν τόσο τρομερά φρέσκα, που μου γλίστρησε από το χέρι το ένα, έσκασε με δύναμη στο πάτωμα, το τσόφλι του έσπασε σε χίλια κομμάτια κι εγώ έμεινα να θαυμάζω τον κρόκο να στέκεται τουρλωτός – τουρλωτός πάνω στο μωσαϊκό.
Αλλά τα αβγά δεν είναι το μοναδικό πεσκέσι που έρχεται στο σπίτι αυτές τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου στο Δερβένι.
Χθες η Ολγα μαγείρεψε φασουλόχορτα με βανίλιες Φενεού Δικότυλον και όπως συνήθως μοίρασε το φαγάκι στους φίλους στη γειτονιά, ανάμεσα σ’ αυτούς κι εγώ η τυχερή.
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση: όπου βρείτε τη μάρκα οσπρίων Δικότυλον να τα πάρετε οπωσδήποτε, όχι μόνο γιατί είναι πεντανόστιμα αλλά και γιατί (πολύ βασικό αυτό) απεντομώνονται με τρόπο βιολογικό (συγκεκριμένα με κατάψυξη) πράγμα πολύ σημαντικό, όπως συνειδητοποίησα τις προάλλες μιλώντας με τον παραγωγό (για σκέψου, δηλαδή, να νομίζεις ότι τρως αγνά όσπρια και αυτά να είναι τίγκα στα εντομοκτόνα, κι ας μη μιλάει κανείς γι’ αυτό).
Είναι πολύ εύκολο το μαγείρεμά τους και λεπτομέρειες δεν χρειάζονται.