Διπλή χαρά, νομίζω, έχουν τα καλοκαιρινά τραπέζια. Πρώτα πρώτα τα χρώματα: όλα ευφορικά και αισιόδοξα, ντομάτες στην καλύτερη ώρα τους, κολοκυθάκια καταπράσινα, μελιτζάνες ψωμωμένες, φασολάκια τρυφερά – να χαίρεσαι να κόβεις σαλάτες και να ζεσταίνεις κατσαρόλες. Έπειτα η ευκολία στην ετοιμασία: θαλασσινά και κρεατικά δεν χρειάζονται μπελάδες αποβραδίς και μαρινάρες πολύωρες, με ένα γρήγορο πέρασμα από την κατσαρόλα ή ένα σβέλτο καψάλισμα στη σχάρα φτάνουν ζουμερά και λιμπιστερά στο πιάτο.
Αφού ζυγώνει ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως τον αποκαλούν οι εγκρατείς και νηστεύοντες, οι bostanistas σκαλίζουν τα τεφτέρια τους για ένα τραπέζι ανάλαφρο και χορταστικό μαζί. Και το φετινό γιορτινό τραπέζι, ακόμα κι αν όλα γύρω δείχνουν μαύρα και ακατόρθωτα, ας το επιτρέψουμε σε εαυτούς και φίλους για έστω λίγη ξεγνοιασιά.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.