Οι δημιουργοί των αφρωδών κρασιών «Μήλια Ρίζα» Νάνσυ Μάζου και Στέφανο Στάντε | Αρχείο Milia Riza

Grapemag: «Milia Riza», οι φυσαλίδες της Νεμέας

Στη Νεμέα δεν φτιάχνουν μόνο κόκκινα κρασιά. Φτιάχνουν και λευκά και ροζέ και μάλιστα αφρώδη· Blanc de Noir, Blanc de Gris, γέματα bubbles. Το Grape μας συστήνει τη «Μήλια Ρίζα»
Bostanistas

Eνάμισης χρόνος πέρασε από τότε που η Νάνσυ Μάζου και ο Στέφανο Στάντε συστήθηκαν –αρχικά– στο επαγγελματικό οινικό κοινό, με αφορμή την παρθενική κυκλοφορία του αφρώδους «Prelude» και το ξεκίνημα της «Milia Riza».

Τα δύο πρώτα κρασιά με εμπορικό ενδιαφέρον πλέον έχουν κυκλοφορήσει και προέρχονται αμφότερα από τη σοδειά του 2020. Η «Milia Riza» είναι ένα νέο οινικό project παραγωγής αποκλειστικά αφρωδών κρασιών από την Πελοπόννησο, με την παραδοσιακή μέθοδο.

Είναι όμως η «Milia Riza» κάτι νέο;

Σαφώς ναι, αλλά με αστερίσκο και υποσημείωση. Η Νάνσυ Μάζου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει βαθιά σύνδεση με το κρασί και το αμπέλι. Είναι κόρη της Καίτης Παπαϊωάννου και εγγονή του αείμνηστου Θανάση Παπαϊωάννου, του ανθρώπου που διαμόρφωσε και έδωσε αξία, προσανατολισμό, έμπνευση και προοπτικές στη σύγχρονη ΠΟΠ Νεμέα.

Μοντέρνες ετικέτες με απλές γραμμές για ωραία κρασιά

Η Νάνσυ πάντα θα θυμάται τον παππού της και τις συζητήσεις τους. «Πολλά από αυτά που μου έλεγε νόμιζα ότι δεν με αφορούσαν. Πολύ αργότερα κατάλαβα γιατί μου τα έλεγε και πόσο με επηρέασαν», όπως λέει. Η Νάνσυ σπούδασε στο ΤΕΙ Οινολογίας στην Αθήνα και συνέχισε με το Vinifera Euromaster, τον πρώτο χρόνο στη Γαλλία, στο Μονπελιέ και στο Μπορντό. Τον δεύτερο χρόνο συνέχισε στην Ούντινε στην Ιταλία, όπου γνώρισε τον συμμαθητή και αργότερα σύζυγό της Στέφανο Στάντε.

Ο Στέφανο είναι μισός Ιταλός, μισός Βραζιλιάνος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λισαβόνα και σπούδασε Αγρονομία στην Πορτογαλία και αργότερα Οινολογία στην Ιταλία, σε Κονελιάνο και Ούντινε. Οταν το νεαρό ζευγάρι δοκίμαζε κρασιά από την Ελλάδα, ο Στέφανο συχνά έλεγε: «Αυτό θα ήταν ωραίο με φυσαλίδες!». Ετσι, όταν αργότερα αποφάσισαν να φτιάξουν μαζί τη «Milia Riza», αξιοποιώντας τα οικογενειακά κτήματα στη Νεμέα αλλά και τους ορεινούς αμπελώνες της Αρκαδίας, η παραγωγή αφρώδους ήταν μια επιλογή που ήρθε αρκετά φυσικά. Συνολικά αξιοποιούνται τρεις αμπελώνες, όλοι καλλιεργημένοι βιολογικά.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ