Το μέλι και η μαύρη ζάχαρη τους δίνουν μια πιο πλούσια γεύση | Flickr / Keith Williamson
Κουζίνα

Μπισκότα κανέλας με μέλι και μαύρη ζάχαρη: τα μαμαδίστικα!

Παρόλο που κανείς δεν απαγορεύει να τα πλάσουμε και σαν κουλουράκια, τα λέω μπισκοτάκια διαφοροποιώντας τα από τα νηστίσιμα μπισκοτάκια κανέλας, γιατί το βούτυρο και τα αυγά που προσθέτω τους δίνουν περισσότερο μπισκοτένια υφή
Bostanistas

Το πλαστήρι μου, καινούριο απόκτημα με άλλη διάμετρο από αυτά που ήδη είχα, έπρεπε να δοκιμαστεί. Και τι πιο νόστιμο, εύκολο, και γρήγορο  από τα μαμαδίστικα μπισκοτάκια κανέλας της σημερινής συνταγής που ταιριάζουν με καφέ, αναψυκτικό αλλά μπορούν παίξουν και το ρόλο μπισκότων παγωτού;

Από τα πιο βολικά χρειασίδια (χρειαζούμενα-εργαλεία) της κουζίνας που αντικατέστησε επάξια τους σοφράδες της προηγούμενης γενιάς από τη δική μου. Ο σοφράς ήταν ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι  που εδώ στην Κρήτη δεν χρησίμευε για τραπέζι φαγητού, αλλά για τραπέζι ζυμώματος.

Το είχαν κρεμασμένο στον τοίχο και κατέβαινε από κει μόνο την ώρα του ζυμώματος. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως είδα σε μια πρόχειρη αναζήτηση, οι σοφράδες χρησίμευαν ως τραπέζια. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί . Δεν ξέρω καν τι έχει απογίνει ο σοφράς που είχε η μάνα μου κρεμασμένο πίσω από την πόρτα της κουζίνας. Γιατί και η γενιά της μάνας μου -τουλάχιστον στην επαρχία- σε σοφράδες ζύμωνε. Μετά ήρθαν τα τραπέζια της κουζίνας με φορμάικα ή άλλες λείες επιφάνειες και σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν. Μόνο σε κάποια τουριστικά καταλύματα  είχα δει σοφράδες σαν έπιπλα πια, σαν τραπεζάκια καθιστικού, στολισμένους με τσεβρέδες και ανθοδοχεία.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά ξύλινα πλαστήρια σε διάφορες διαμέτρους που είναι πολύ βολικά για ζυμώματα. Πολύ πιο βολικά από τα φύλλα σιλικόνης. Αν βρεθεί στο δρόμο σας, κάντε τη δαπάνη (ασήμαντη). Έχω ήδη τρία αλλά  η πιο βολική διάμετρος είναι στα 55-60 εκατοστά. Αρκετή για άνοιγμα φύλλου και όχι πολύ μεγάλη για να δυσκολεύει την αποθήκευσή του. Επίσης καλό είναι να έχει δυο σανιδάκια για “πατήματα”. Ένα μικρό σοφραδάκι είναι. Θα κάνει  πιο εύκολα τα ζυμώματά σας!

Για τα μπισκοτάκια μας τώρα. Παρόλο που κανείς δεν απαγορεύει να τα πλάσουμε και σαν κουλουράκια, τα λέω μπισκοτάκια διαφοροποιώντας τα από  τα νηστίσιμα μπισκοτάκια κανέλας, γιατί το βούτυρο και τα αυγά που προσθέτω τους δίνουν περισσότερο μπισκοτένια υφή. Η μαύρη ζάχαρη  αντικατέστησε τη λευκή της αρχικής συνταγής και το μέλι τους δίνει ιδιαίτερη μελένια γεύση. Ιδανικά για παιδιά θα τα έλεγα…

Διαβάστε τη συνταγή εδώ.