Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος
Τι κι αν πριν είκοσι χρόνια η καλλιέργεια αβοκάντο στη Μεσσηνία ακουγόταν σαν ανέκδοτο; Η σημερινή παραγωγή του ευεργετικού για την υγεία καρπού επιβεβαιώνει τους τότε τολμηρούς αγρότες.
Ο κ. Σταμάτης Κωνσταντακόπουλος, παραγωγός αβοκάντο στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, καθώς ο πατέρας του αποτέλεσε τον πρώτο καλλιεργητή αβοκάντο στην περιοχή. Οι ντόπιοι αγρότες τον αποκαλούσαν «τρελό», γιατί αποφάσισε να καλλιεργήσει τα συγκεκριμένα καρποφόρα δέντρα σε μία χρονική περίοδο που όλοι ασχολούνταν με τη σταφίδα ή τις ελιές. Η αυξανόμενη όμως ζήτηση για το ιδιαίτερο αυτό φρούτο αφενός επιβεβαίωσε την κίνησή του και αφετέρου ώθησε και άλλους παραγωγούς να μιμηθούν το παράδειγμά του.
Σήμερα ο υιός Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται σε συμφωνίες για εξαγωγή της παραγωγής του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει το βιολογικό χαρακτήρα της καλλιέργειας. «Από τη στιγμή της φύτευσης μεσολαβούν τέσσερα με πέντε χρόνια για την παραγωγή του πρώτου καρπού» αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει πως στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη άγνοια για τα δεδομένα μιας βιολογικής καλλιέργειας τόσο από πλευράς παραγωγών όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές. «Τα βιολογικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά είναι πολύ ακριβότερα από εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Το ελληνικό αβοκάντο πουλιέται στη Γερμανία φθηνότερα απ’ ότι στην Ελλάδα!» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η μέση ετήσια παραγωγή αβοκάντο στη χώρα μας υπολογίζεται στον ένα τόνο ανά στρέμμα. Το τροπικό φρούτο όμως κινδυνεύει συχνά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες ενδέχεται να πλήξουν μία παραγωγή μέχρι και για δύο ολόκληρα χρόνια.
Τις τελευταίες δεκαετίες το αβοκάντο ανήκε στην κατηγορία των προϊόντων που κατά κύριο λόγο εισάγονταν. Το αρκετά λιπαρό αυτό φρούτο παρουσιάζει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία, πέρα από το κάλιο, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη Ε. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως αποτελεί εξαιρετική ασπίδα για τον καρκίνο του προστάτη ενώ είναι άκρως ευεργετικό για την προστασία της καρδιάς και την πρόληψη των φλεγμονών.
Προς το παρόν η Κρήτη και οι Γαργαλιάνοι φαίνονται ν’ αποτελούν τη Μέκκα της παραγωγής του ελληνικού αβοκάντο. Ωστόσο η υψηλή ζήτηση ωθεί όλο και περισσότερους παραγωγούς στην καλλιέργειά του.
Γιατί άλλωστε να εισάγουμε όταν μπορούμε να παράγουμε;