Η καραμελωμένη επιφάνεια της τάρτας είναι το πιο ηδονικό της στοιχείο | Shutterstock
Κουζίνα

Tάρτα τατέν με μήλα

Ηρθε ο Σεπτέμβρης και μαζί του ο καιρός των μήλων. Πώς θα το γιορτάσουμε; Μα φυσικά με μια μηλόπιτα, την πιο διάσημη, τη γαλλική τάρτα τατέν που προέκυψε όπως συχνά συμβαίνει στην κουζίνα, από ένα λάθος
Bostanistas

Αν η αδέξια Καρολίν Τατέν δεν είχε κάψει τα μήλα της τάρτας της, με αποτέλεσμα να καραμελώσουν και στη συνέχεια να την αναποδογυρίσει για να κρύψει το λάθος από τους πελάτες, η γαλλική κουζίνα (κι εμείς μαζί της) θα είχε στερηθεί ένα από τα διασημότερα επιδόρπιά της.

Σύμφωνα με την ιστορία οι άτυχες, πλην διάσημες, αδερφές Τατέν ζούσαν περί τα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη Λαμότ-Μπεβρόν, όπου συντηρούσαν οικογενειακό πανδοχείο. Ξακουστές στην περιοχή για τις τάρτες τους, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απευθύνονταν σε αυτές αποκλειστικά για τη σπεσιαλιτέ τους, την τάρτα μήλου.

Ο σχετικός θρύλος θέλει μία μέρα τα μήλα να καίγονται κατά λάθος και να καραμελώνουν στο πάνω μέρος. Αναλαμβάνει τότε δράση η Καρολίν, που για να μη “χάσει” την τάρτα, άπλωσε τα σκουρόχρωμα πλέον μήλα στο σκεύος που την έψηνε και τα σκέπασε με τη ζύμη. Φούρνισε την ανάποδη τάρτα και την έψησε κανονικά. Μεγάλη η έκπληξη των πελατών όταν το απροσδόκητο γλυκό σερβιρίστηκε, αλλά η γεύση και η μυρωδιά των καραμελωμένων μήλων κατέστησαν τη συνταγή μία από τις δημοφιλέστερες της περιοχής και μία από τις πιο αγαπημένες ως σήμερα.

Το καραμέλωμα της επιφάνειας παραμένει το ηδονικότερο αλλά και πιο κρίσιμο σημείο. Γι’ αυτό τον σκοπό (και κατά την αυθεντική εκδοχή της συνταγής) τα μήλα με τη ζάχαρη πρέπει να ψήνονται αρχικά στον φούρνο και μετά στο μάτι της κουζίνας, ώστε να καραμελώσουν αρκετά πριν τα σκεπάσει η ζύμη και ξαναμπούν, ως τάρτα πια, στον φούρνο. Για τους ανυπόμονους (σαν του λόγου μου) υπάρχει και ευκολότερη οδός – ιδού:

Δείτε τη συνταγή εδώ.