Εσύ μπορείς να φιλήσεις σαν αυτούς;

Το φιλί δεν το γιορτάζεις καθημερινή. Το γιορτάζεις Σαββατοκύριακο, που έχεις χρόνο να τον περάσεις με την αγάπη σου. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού στις 6 Ιουλίου διαλέξαμε μερικά ωραία στιγμιότυπα για χαλαρό homework…
Στην ιστορία των κινηματογραφικών φιλιών πρώτο είναι εκείνο που έδωσε ο Ρετ Μπάτλερ στη Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Κι αυτό όμως δεν πάει πίσω… «Πρόγευμα στο Τίφανις» (1961). Φιλί μετά από καβγά, ο Τζορτζ Πεπάρντ με την Οντρεϊ Χέπμπορν. Βροχή που ξεπλένει την ψυχή ή συμφιλιώνει με τη μελαγχολία του έρωτα. Η Χέπμπορν αποθεώνει την καπαρντίνα. Και, στο μεταξύ, βρέθηκε και κι η χαμένη γάτα…
IMDB
Η εικόνα στον τοίχο είναι διάσημη. Ο Μπρέζνεφ φιλάει τον Χόνεκερ το 1979, για τα 30άχρονα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό το φιλί τώρα κοσμεί το τοίχος του Βερολίνου και είναι το τέλειο φόντο για σέλφι… Οι δύο νεαροί Σουηδοί στη φωτογραφία το αποδεικνύουν.
Photo by Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images
Oταν ο Αντριεν Μπρόντι παρέλαβε το Οσκαρ για τον «Πιανίστα» το 2002 από τη Χάλι Μπέρι, την άρπαξε και τη φίλησε τόσο παθιασμένα που εκείνη παραπάτησε. Έναν χρόνο μετά, το 2003, έτσι, για πλάκα, στα βραβεία MTV άρπαξε την Κουίν Λατίφα και έκανε το ίδιο. Επειδή ξέρει πώς να το κάνει.
ΥοuTube
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Και κάθε φορά που πατούσε το πόδι του στο έδαφος έσκυβε και φίλαγε την άσφαλτο, το χώμα, τα χαλίκια, για να ευχαριστήσει τον θεό που υπάρχει η Γη και για να τιμήσει τον τόπο. Το αστειάκι που λεγόταν πάντως ήταν πως το έκανε για να ευχαριστήσει τον θεό που προσγειώθηκε ζωντανός.
Η Μαντόνα ήθελε να δείξει στα χρόνια της ωριμότητας ότι δεν φοβάται τις νεότερες που έρχονται να της φάνε τη θέση πάνω στο βάθρο της ποπ. Στα Βραβεία MTV λοιπόν το 2003 τραγούδησε on stage με την Μπρίντεϊ Σπίαρς και την Μπιγιονσέ. Για να γίνουν οι συγκρίσεις. Και όταν τελείωσε το τραγούδι γύρισε και φίλησε την Μπρίτνεϊ Σπίαρς στο στόμα. Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ που τότε τα είχε με τη Σπίαρς είπε: «αυτό παραήταν τραβηγμένο».
ΥοuTube
Το πρώτο φιλί στην ιστορία του σινεμά το έδωσε το 1896 ο Τζον Σ. Ράις στη Μέι Ιργουαϊν σε μία σκηνή από την ταινία μικρού μήκους «The Kiss». Αυτή η σκηνή κρίθηκε ιδιαιτέρως σκανδαλιστική διότι… κάθε πρώτη φορά σοκάρει. Διαρκούσε 20 δευτερόλεπτα και ουσιαστικά ήταν το κινηματογραφημένο φινάλε ενός μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ.
Τα φιλιά στα κύπελα συνηθίζονται, όμως το φιλί του Ρονάλντο στο έπαθλο του EURO 2016 ξεχωρίζει. Επειδή είναι ο Ρονάλντο, επειδή το κύπελλο είναι ολόκληρη κολυμπήθρα, επειδή το βλέμμα του είναι σίγουρο, περήφανο, δυνατό.
Photo by Matthias Hangst/Getty Images/Ideal Images
Αυτό είναι το πιο διάσημο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ, χρονολογείται μεταξύ 1908 και 1909 και λένε πως εικονίζει τον ίδιο να φιλάει την αγαπημένη του – μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας της εποχής. Τα φύλλα χρυσού και η τεχνοτροπία θυμίζουν λίγο αγιογραφίες. Ο ζωγράφος ήθελε να τονίσει την ιερότητα του φιλιού; Μπορεί.
Και τα καρτούν σκυλιά φιλιούνται και μάλιστα το κάνουν τόσο ωραία! «Η Λαίδη κι ο Αλήτης» τρώνε τη μακαρονάδα τους στο φεγγαρόφωτο. Ο βιολιστής παίζει το βιολί του. Ο μάγειρας τραγουδάει και τον συνοδεύει χορωδία. Οι πρωταγωνιστές μοιράζονται ένα σπαγκέτο. Και καθώς το σπαγκέτο τους φέρνει πιο κοντά: σμουτς!
Αυτά τα ψαράκια τα λένε γκουράμι και όχι δεν φιλιούνται από αγάπη, φιλιούνται για καβγά. Τσακώνονται για να βγει ο αντίπαλος από τη μέση έτσι ώστε ο νικητής να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο. Ο καβγάς γίνεται με ένωση και σπρώξιμο των χειλιών. Τα ψαράκια αυτά τα συναντάμε σε ενυδρεία και προέρχονται από τη Νότια Ασία και την Αφρική.