Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (αριστερά στη φωτογραφία) και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον (πλάτη) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN COUNCIL/Frederic Sierakowski
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Zήτημα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα»

«Συμπίεση τιμών και αυξήσεις στους μισθούς η απάντηση τον πληθωρισμό», είπε ο Πρωθυπουργός. Ευκαιρία επαναπροσέγγισης η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Νέο μήνυμα στην Αλβανία για τη φυλάκιση Μπελέρη. «Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών», η προτροπή του για την έξαρση που παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές. Παρέμεινε το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, αμετακίνητες Ουγγαρία και Πολωνία. Χωρίς Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Protagon Team

Ζήτημα χρόνου χαρακτήρισε την ανάκτηση τη επενδυτικής βαθμίδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς τελικά να υπάρξει συμφωνία (οπότε και ανακοίνωση Συμπερασμάτων) για το Μεταναστευτικό.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το πραγματικό εμπόδιο για τον πολυπόθητο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τις εκλογές. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Πρωθυπουργός και παράλληλα εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις προβλέψεις της  Τράπεζας της Ελλάδος.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό παραδέχτηκε ότι είναι επίμονος, ειδικά στα τρόφιμα και αφού αναφέρθηκε στην εξάμηνη παράταση για το «καλάθι του νοικοκυριού», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αρκεστούμε εκεί».

Απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά η συμπίεση των τιμών και η αύξηση των εισοδημάτων, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και εστιάζοντας στους τρόπους αντιμετώπισης της  ακρίβειας, ανέφερε: «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος κυρίως στα τρόφιμα, αν και είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Θα συνεχιστεί το Καλαθι του Νοικοκυριού για ακόμα έξι μήνες, ήταν επιτυχημένο και το αντέγραψαν κι άλλες χώρες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Τα προσωρινά επιδόματα είναι χρήσιμα, ωστόσο η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η συμπίεση των τιμών και οι αυξήσεις στους μισθούς. Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση». 

Οπως προαναφέρθηκε, η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμππαν, μαζί με τον ομόλογο του της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μπλόκαραν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του Μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Δεν καταλήξαμε σε Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής λόγω της άρνησης Ουγγαρίας και Πολωνίας να συνταχθούν, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Μιλώντας για «σκέψεις έξω από το κουτί», διευκρίνισε ότι  αναφέρεται στην προσπάθεια να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιλαμβάνεται πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ευκαιρία επαναπροσέγγισης» στο Βίλνιους

Ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. «Είναι ευκαιρία -είπε-  να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς όμως εμείς να κάνουμε πίσω στις «κόκκινες γραμμές».

«Θέλω να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι. Κρατώ την περιορισμένη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο αλλά και την καλύτερη συνεργασία στο θέμα του προσφυγικού. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας σε αυτό το θέμα», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

Για Frontex

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Frontex σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα, σημείωσε πως« είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με την Frontex» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί.

«Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου το θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν. Δεν είναι ΜΚΟ», συμπλήρωσε στην απάντησή του.

«Δεν αφήσω έτσι το θεμα Μπελέρη»

Για το θέμα της παράνομης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, στην Αλβανία, γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε σχετικά τους ευρωπαίους ομολόγους του και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

Οπως ξεκαθάρισε, η  επίλυση ή η μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκές πορείας της Αλβανίας που ξεκινά τώρα και θα είναι ένα μακρύ ταξίδι.

 «Υπάρχει αναφορά στα Συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ομως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία.

»Σέβομαι τη διάκριση των εξουσιών, αλλά δεν θα αφήσω να περάσει έτσι αυτό το ζήτημα», διεμήνυσε.

Στη μίνι συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτακης ρωτήθηκε εκ νέου  για την παραίτηση του Αλέξη  Τσίπρα και το ποια πιστεύει ότι θα είναι η συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει τώρα σύγκλιση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας», αρκέστηκε να πει.