O υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου με την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ | ΥοuΤube
Επικαιρότητα

Εξειδίκευση μέτρων: Αύξηση 6% στις συντάξεις, στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Στα 13,2 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 2022, ενώ η δαπάνη από τον προϋπολογισμό είναι 4,3 δισ. ευρώ. Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα περιοριστεί στο 2% του ΑΕΠ
Protagon Team

Την αύξηση κατά 6% των κύριων συντάξεων το 2023 –η οποία αφορά όσους έχουν χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά– καθώς και του επιδόματος θέρμανσης από 300 ευρώ σε 350 ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αντικείμενο την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 86 Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (επιταγή ακρίβειας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα θέρμανσης).

Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανέρχονται για το 2022 σε 13,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το πόσο, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος για την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε εισαγωγικά ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2022 αναθεωρείται στο 5,3% για φέτος και στο 2,1% για το 2023, σημειώνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 εκατ. ευρώ». Παράλληλα τόνισε ότι «η ανάπτυξη στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών».

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προβλέπονται τα εξής μέτρα: