Ο Χουλουσί Ακάρ καμάρωνε για την πτήση με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης «Guney» πάνω από την Ανατ. Μεσόγειο προ διημέρου | Arif Akdogan/Anadolu Agency via Getty Images
Επικαιρότητα

Ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά θέτουν ξανά Ακάρ και Τσαβούσογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις» ενώ ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε πρόκληση τους εορτασμούς σε Σάμο, Χίο και Οινούσσες!
Protagon Team

Αναφορές στους εξοπλισμούς που πραγματοποιεί η Ελλάδα αλλά και στο –όπως ισχυρίζεται– αμφισβητούμενο καθεστώς κυριαρχίας σε νησιά έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό T24, o τούρκος υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα πάντα ακολουθούν ισορροπημένη πολιτική αναφορικά με την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να χαλάσουν αυτή την προσδοκία.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να σπαταλήσει τα χρήματά της στον εξοπλισμό με έναν αλόγιστο τρόπο. Όταν κοιτάς την οικονομία της, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.  Όταν κοιτάζουμε τις αιτιολογίες, λένε ότι “οι απειλές έρχονται από την Τουρκία”, αλλά η απειλή είναι η ίδια η Ελλάδα. Εμείς πάντα ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα σε ό,τι αφορά την κατάσταση με την Ελλάδα: «Από την μία η ελληνοκυπριακή πλευρά, από την άλλη ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις και βήματα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά είναι πολύ επικίνδυνα», είπε.

Ακόμη αναφέρθηκε στην τελευταία επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, στην οποία η Τουρκία έλεγε πως «αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών». Είπε σχετικά: «Εμείς τώρα το ανοίγουμε σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι σ’ αυτό το θέμα. Εδώ συζητείται η κυριαρχία της, αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία». Επιπλέον, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της ώστε «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα».

Ισχυρίστηκε δε ότι «κάποια από αυτά τα νησιά δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και κάποια με τη συμφωνία του 1947 από τους Ιταλούς, αλλά με τους ίδιους όρους. Εν τέλει, προσπαθώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα ο έλληνας πρωθυπουργός και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάνουν καθημερινά προκλητικές δηλώσεις.

» Αντί να προσπαθούν να μας στριμώξουν πιστεύοντας κάτι ανοησίες όπως ο “χάρτης της Σεβίλλης”, αντί για προβοκατόρικη ρητορική και ενέργειες όπως “θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αλλά υπάρχει το Casus Belli” αν υπήρχε η κατανόηση “δύο γειτόνων”, όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφεύγουν βήματα, που θα μπορούσαν να χαλάσουν την ισορροπία. «Είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να ακολουθούνται δύο μέτρα δύο σταθμά στο θέμα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», είπε.

Σε ερώτημα, τέλος, εάν πιστεύει ότι η επιλογή της Αιγύπτου να ενεργεί μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει ή όχι στο μέλλον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά αρέσει να χρονοτριβεί. «Εμείς βάλαμε τελεία. Στο Κραν Μοντανά είπαμε, ‘Αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση για ομοσπονδία. Από εδώ και εντεύθεν, δεν θα διαπραγματευθούμε  την ομοσπονδία’», είπε.

Ο Ακάρ

Τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πήρε ο υπουργός Αμυνας, δυο ημέρες μετά την τρίωρη πτήση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, «Guney». Τι έκανε ο τούρκος υπουργός; Μια δήλωση που σπάνια ακούγεται από χείλη πολιτικού: «Πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις μέσα στο στόμα μας, αυτό είναι πρόκληση», είπε αναφερόμενος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Χίο, τη Σάμο και τις Οινούσσες. Τι ακριβώς είναι πρόκληση δεν εξήγησε, ενέταξε όλη τη συλλογιστική του στο μόνιμο τους τελευταίους μήνες αφήγημα περί εξοπλισμού των νησιών, η οποία δήθεν παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης…