Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ μπροστά στο αυτοκίνητο-κόσμημα, που οδηγούσε ως Τζέι Γκάτσμπι στην ταινία «The Great Gatsby‎» το 1974 | Worldwide Auctioneers
Επικαιρότητα

Ζητείται πλούσιος μερακλής για τη λιμουζίνα του «Μεγάλου Γκάτσμπι»

Η κίτρινη, εντυπωσιακή και σπάνια Rolls-Royce που οδηγούσε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην ομώνυμη ταινία βγαίνει σε δημοπρασία. Ποιος τυχερός έχει τη δυνατότητα να την αποκτήσει;
Protagon Team

Οι θαυμαστές του αριστουργήματος του συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ «The Great Gatsby» (Ο μεγάλος Γκάτσμπι) – και μάλιστα εκείνοι που παρακολούθησαν και την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ – μπορούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι από το στυλ της Jazz Age εποχής  – αν και σίγουρα θα χρειαστούν μια περιουσία για να το κάνουν.

Η Rolls-Royce Phantom I Ascot Sport Phaeton του 1928 που οδηγούσε ο χολιγουντιανός σταρ στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος το 1974, βγαίνει σε δημοπρασία και η αγορά της αναμένεται να φτάσει επταψήφιο ποσό, μαθαίνουμε από το δημοσίευμα των Times.

Οι παραγωγοί της ταινίας εκείνη την εποχή είχαν φτιάξει την Rolls-Royce ακριβώς όπως την περιέγραφε ο Φιτζέραλντ στο μυθιστόρημά του: κίτρινη εξωτερικά και πράσινη στο εσωτερικό της.

Οι άνθρωποι που γύρισαν τη δραματική ταινία (η σκηνοθεσία ήταν του Τζακ Κλέιτον και το σενάριο του Φράνσις Φορντ Κόπολα), έδειξαν μεγάλο σεβασμό απέναντι στην ηλικία και την σπανιότητα του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό και φρόντισαν να το προστατέψουν σε σκηνές στις οποίες θα μπορούσε να υποστεί ζημιές, όπως αυτήν με τη Μία Φάροου (που στην ταινία υποδύθηκε την Νταίζη Μπιούκαναν) που κυνηγούσε και χτύπησε με το αυτοκίνητο, την ερωμένη του συζύγου της. Μόνο και μόνο για αυτό το πλάνο παρήγγειλαν και τοποθέτησαν  στην Rolls-Royce διπλούς προφυλακτήρες.

Οι δημοπράτες που ανέλαβαν την πώλησή της είπαν ότι η Phantom του 1928 ήταν η μόνη που κατασκευάστηκε με διπλό γυάλινο και πτυσσόμενο διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και των συνεπιβατών του πισινού καθίσματος. Στο βιβλίο του, άλλωστε, ο Φιτζέραλντ περιγράφει το αυτοκίνητο ως «ανοιχτό σαν ταράτσα με έναν λαβύρινθο από παρμπρίζ που καθρεφτίζουν μια ντουζίνα ήλιους» (ίσως στην ελληνική γλώσσα η μετάφραση να μην αποδίδει τον ρομαντισμό που ο συγγραφέας ήθελε να μεταδώσει, ο στόχος του όμως ήταν αυτός. Αρκεί να το φανταστεί κανείς)…

Την εποχή των γυρισμάτων το αυτοκίνητο ανήκε στον Τεντ Λέοναρντ, έναν αμερικανό συλλέκτη που λέγεται ότι έμαθε στον Ρέντφορντ πώς να οδηγεί σωστά αυτή την υπέροχη αντίκα, γράφουν οι Times.

Ο Λέοναρντ το κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Μετά πήγε στα χέρια του Τζον Οκουίν, ενός Τεξανού συλλέκτη, πριν τελικά το αγοράσει ο άνθρωπος που το έχει ακόμη και σήμερα.

Στο αυτοκίνητο γίνονταν ειδικά σέρβις για οκτώ χρόνια, με επιδιορθώσεις και αλλαγές εξαρτημάτων που κόστισαν περισσότερα από 800.000 δολάρια. Μάλιστα, για να γίνουν αυτές οι αλλαγές για τη συντήρησή του ζητήθηκε η γνώμη κορυφαίων ειδικών της Rolls-Royce.

Την πώληση του αυτοκινήτου έχει αναλάβει η Worldwide Auctioneers, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τζον Κρουζ, διευθυντής της εταιρείας και υπεύθυνος της δημοπρασίας, δήλωσε: «Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα που “έπαιξαν” στο Χόλιγουντ. Αυτό το αυτοκίνητο έχει σαφώς μια τεράστια εμβληματική ποπ κουλτούρα».

Η Rolls-Royce θα δημοπρατηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ στις 3 Σεπτεμβρίου.