Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζει στις Βρυξέλλες το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ζελένσκι προς ΕΕ: Στηρίξτε την άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας παρουσίασε στις Βρυξέλλες στο «σχέδιο νίκης» της χώρας του και είπε πως η άμεση πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα είναι αποφαστικό πλήγμα κατά του Πούτιν
Protagon Team

Οι Βρυξέλλες ήταν την Πέμπτη ο επόμενος σταθμός παρουσίασης του «σχεδίου νίκης» που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ότι είναι ο οδικός χάρτης η οποίος θα οδηγήσει την Ουκρανία σε νίκη επί των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ζελένσκι είπε πως η χώρα του αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, γι’ αυτό πρέπει να είναι σε θέση ισχύος πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την έκκλησή του για άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να καταφέρει ένα «αποφασιστικό» πλήγμα στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει πραγματικά χώρο στη διπλωματία όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε ισχυροί», είπε ενώπιον των ηγετών των 27 χωρών μελών, προτού συναντήσει αργότερα τους 32 υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε φυσικά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τη μάχη της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

«Μια άμεση πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν αποφασιστική. Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί την ισχύ μας και ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρέμει με τις απειλές του», είπε ο Ζελένσκι στους 27.

Αφού υπερασπίστηκε το σχέδιό του στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Ρώμη, ο ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε τα κύρια σημεία του και ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Κίεβο.

Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ τηρεί στάση αναμονής. «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αν η ερώτηση είναι πότε, δεν μπορώ να απαντήσω προς το παρόν», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο γγ της Συμμεχίας Μαρκ Ρούτε.

Αναφορικά με το ουκρανικό σχέδιο, που θα βρεθεί «στο τραπέζι» της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε απέφυγε να το υποστρηρίξει στο σύνολό του.

Οι χώρες της Βαλτικής κάλεαν τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να υποστηρίξουν το σχέδιο.

Όμως πολλές άλλες χώρες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, φοβούμενες μια κλιμάκωση με τη Ρωσία αλλά και για δημοσιονομικούς λόγους.