Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέκεται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, από όπου συνεχάρη τους Ουκρανούς ανήμερα της εθνικής επετείου της χώρας για τα 31 χρόνια από την ανεξαρτησία της | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Να σταματήσει ο ρωσικός «πυρηνικός εκβιασμός» στη Ζαπορίζια

«Η Ρωσία θα πρέπει, χωρίς προϋποθέσεις, να αποσυρθεί από τον σταθμό», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκκληση και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεδομένου ότι «κάθε νέα κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή»
Protagon Team

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» και να αποσυρθεί από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια διεμήνυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία θα πρέπει, χωρίς προϋποθέσεις, να σταματήσει τον πυρηνικό εκβιασμό και απλώς να αποσυρθεί από τον σταθμό», είπε ο ουκρανός ηγέτης στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε με την ευκαιρία των έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε πυραύλους σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, στην κεντρική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Να πώς προετοιμάστηκε η Ρωσία για αυτή τη συνεδρίαση στον ΟΗΕ», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τα πυραυλικά πλήγματα και ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αντιτέθηκε στην παρέμβαση του Ζελένσκι στο Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν εναντιώνεται στη συμμετοχή του αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει φυσική παρουσία. Η ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου (13 ψήφοι υπέρ, μία κατά, μία αποχή) επέτρεψε, ωστόσο, την ομιλία του ουκρανού προέδρου.

Γκουτέρες: Θλιβερό και τραγικό ορόσημο οι έξι μήνες από την εισβολή

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τον «παράλογο» πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο» επ’αφορμής της συμπλήρωσης μισού έτους από την έναρρξη της ρωσικής εισβολής.

«Σήμερα είναι ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο, οι έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας τις συνέπειες αυτού του «παράλογου πολέμου, πολύ πιο πέρα από την Ουκρανία».

Ο Γκουτέρες επίσης επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τόνισε ότι «κάθε νέα κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή».

Εξάλλου, σε συνέχεια της επιστροφής του από μια επίσκεψη στην Ουκρανία και στην Τουρκία με επίκεντρο τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία που επαναλήφθηκαν χάρη σε μια διεθνή συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που επιμένει: «Το 2022 υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στον κόσμο –το πρόβλημα είναι η μη κανονική διανομή τους. Ομως αν δεν σταθεροποιήσουμε την αγορά δημητριακών το 2022, απλώς δεν θα υπάρξουν αρκετά τρόφιμα το 2023».

ΠΟΥ: 473 ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία

Μία άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι στην Ουκρανία καταγράφηκαν περίπου 500 επιθέσεις εναντίον νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 98 άνθρωποι.

Ο Χανς Κλούγκε, ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις αυτές εναντίον 473 νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων ιδρυμάτων, στις οποίες τραυματίστηκαν 134 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΠΟΥ, από αυτές τις 473 επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 399 έπληξαν νοσηλευτικά ιδρύματα, 127 αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού, 69 μέσα μεταφοράς (όπως ασθενοφόρα), 58 προσωπικό, 24 ασθενείς και 12 αποθήκες.

Ο Γιάρνο Χάμπιτ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, είπε ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν συνιστούν μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία κατά τη διάρκεια του πολέμου». Ο Χάμπιτ μίλησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από ένα υπόγειο καταφύγιο στο Ντνίπρο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κατά την ίδια πηγή, η Γεβχένια Φιλιπένκο, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, είπε ότι 19 στους 20 πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία το τελευταίο εξάμηνο είχαν ως στόχο πολιτικές υποδομές. «Καθημερινά στοχεύουν πολιτικές υποδομές, προσπαθώντας να εξασθενήσουν το ηθικό του ουκρανικού λαού, όμως όλος ο κόσμος είδε ότι το ηθικό και η επιθυμία μας για ελευθερία και ανεξαρτησία είναι απαρασάλευτα», είπε στους δημοσιογράφους. Εξήγησε ότι δεν πλήττονται μόνο νοσοκομεία αλλά και πολυκατοικίες και σχολεία: «2.328 εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές και 289 καταστράφηκαν ολοσχερώς (…) καταστράφηκαν 139 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς, 15.000 διαμερίσματα και 150.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν».