Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται ένα κέντρο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού (φωτ. αρχείου) | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στο ανατολικό μέτωπο

Το «κώδωνα του κινδύνου» για πιθανή αύξηση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία στη διάρκεια του χειμώνα έκρουσε ο ουκρανός πρόεδρος
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της σε όλη την πρώτη γραμμή του μετώπου.

«Ο στρατός ανέφερε αύξηση του αριθμού των επιθέσεων του εχθρού», έγραψε ο ουκρανός ηγέτης στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται γύρω από το Ντονέτσκ, το Κουπιάνσκ και την Αβντιίβκα.

«Ο εχθρός συνεχίζει να εκδικείται την ελεύθερη Χερσώνα, βομβαρδίζοντας το κέντρο της πόλης χωρίς παρότι δεν παρίσταται καμία στρατιωτική ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα, όπως έκανε και την περασμένη χρονιά.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ο εχθρός να αυξήσει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους στις υποδομές μας», είχε αναφέρει ο ίδιος στο διάγγελμα της προηγούεμνης ημέρας. «Ολη η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στην άμυνα (…) σε όσα μπορεί να κάνει η Ουκρανία για να βοηθήσει τον λαό μας να περάσει τον χειμώνα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι καμία πλευρά δεν έχει σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη εδώ και μήνες, ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας όσο και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, μετέδωσε το AFP.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τους υπουργούς Αμυνας του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε, πάντως, ότι «η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη».

«Και αυτό», τόνισε στις δηλώσεις του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, «απλώς καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον πρόεδρο Πούτιν να κερδίσει».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού της Ουκρανίας, εξακολουθεί να δηλώνει ότι η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο θα συνεχιστεί, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον της εισβολής της Ρωσίας, παρά το ότι το τρέχον διάστημα τα φώτα έχουν πέσει στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.