Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Η έκρηξη στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

Την ίδια ώρα ο πολωνός πρωθυπουργός ήγειρε την πιθανότητα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η έκρηξη της Τρίτης προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο. Βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί, όπως ανέφερε.

Επεσήμανε, δε, πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Εχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως».

Το σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί νωρίτερα από τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ντανίλοφ. Το Κίεβο «είναι απολύτως ανοικτό σε μία ενδελεχή έρευνα της κατάστασης», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση και επανέλαβε την κατηγορία του προέδρου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας για «πυραυλική τρομοκρατία».

Ούτε η Πολωνία αποκλείει μια «σκόπιμη πρόκληση»

Είναι πιθανό το πυραυλικό πλήγμα να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε την ίδια ημέρα και ο πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.