Ο Σαακασβίλι, εμφανώς καταβεβλημένος, σε μια βιντεοσύνδεση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε ως πρόεδρος της Γεωργίας | REUTERS/Irakli Gedenidze
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Διπλωματικός πόλεμος για τον Σαακασβίλι, «ιερός» με τους φιλορώσους μοναχούς

Το ζήτημα του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην προέδρου της Γεωργίας που έχει φυλακιστεί επειδή είχε σχέσεις με το Κίεβο, αναδεικνύει ο ουκρανός ηγέτης, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ξεφορτωθεί κληρικούς που παίζουν το παιχνίδι της Μόσχας
Protagon Team

Υπάρχουν οι πολεμικές επιχειρήσεις –οι Ρώσοι καταγγέλλουν ότι η Μόσχα έγινε την Τρίτη στόχος μιας ακόμη επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη– υπάρχουν και οι επιχειρήσεις σε επίπεδο συμβολισμών: ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να αναδείξει σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχει φυλακιστεί στην Τυφλίδα, ως κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, αλλά πιστεύεται ότι ο λόγος της κράτησης ήταν απλώς ότι είναι και ουκρανός υπήκοος και έχει καλές σχέσεις με το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε τη Δευτέρα διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή της Γεωργίας στο Κίεβο να εγκαταλείψει τη χώρα, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να αναγκάσει τους Γεωργιανούς να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του Σαακασβίλι.

Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο 55χρονος σήμερα Σαακασβίλι συνελήφθη το 2021 λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από εξορία σχεδόν οκτώ ετών. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας την εποχή που ήταν πρόεδρος – ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος και ότι η κατηγορία ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Αφότου είχε εγκαταλείψει τη Γεωργία, ο Σαακασβίλι συνεργάστηκε με διάφορες ουκρανικές κυβερνήσεις και υπήρξε σύμβουλος του Ζελένσκι. Για ένα διάστημα ήταν επίσης κυβερνήτης της Οδησσού.

Η απόφαση του Ζελένσκι να απελάσει τον πρεσβευτή της Γεωργίας ακολούθησε τη δημοσιοποίηση νέων εικόνων του 55χρονου Σαακασβίλι που ενέτειναν την ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του: Εξασθενημένος και πολύ αδυνατισμένος, σήκωσε το μπλουζάκι που φορούσε για να δείξει τα πλευρά και την κοιλιά του.

«Ζήτησα σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον πρεσβευτή της Γεωργίας, να του εκφράσει τη διαμαρτυρία μας και να του ζητήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία εντός 48 ωρών προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσά του», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σκοτώνει με αργό τρόπο τον Σαακασβίλι, ο οποίος έχει ισχυριστεί πως είναι θύμα δηλητηρίασης. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας έχει επίσης την ουκρανική υπηκοότητα. «Ο κόσμος είδε σήμερα για ακόμη μια φορά πώς το Κρεμλίνο – μέσω της σημερινής κυβέρνησης στη Γεωργία – σκοτώνει τον ουκρανό πολίτη Μιχαήλ Σαακασβίλι», ανέφερε ο Ζελένσκι.

«Καλώ εκ νέου τις αρχές της Γεωργίας να μεταφέρουν τον ουκρανό πολίτη Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Ουκρανία, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία και φροντίδα», δήλωσε ο Ζελένσκι και ζήτησε από τη Δύση να μην αγνοήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Καλώ επίσης τους εταίρους μας να ασχοληθούν με αυτήν την περίπτωση και να μην την αγνοήσουν, για να σωθεί αυτός ο άνθρωπος. Καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να εκτελεί ανθρώπους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αν και οι γεωργιανές αρχές αναφέρουν ότι ο Σαακασβίλι λαμβάνει κάθε απαραίτητη φροντίδα, ορισμένοι ιατροί δηλώνουν προβληματισμένοι. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας έκανε πέρσι απεργία πείνας η οποία διήρκησε 50 ημέρες. Από τότε μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Ιερός» πόλεμος κατά φιλορώσων μοναχών από τον Ζελένσκι

Σε ένα άλλο επεισόδιο αυτού του πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φαίνεται πως έχει αποφασίσει την εκδίωξη των ορθόδοξων μοναχών που διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα: σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ζελένσκι σχεδιάζει να εκδιώξει 150 εξ αυτών από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Φοβούμενοι πιθανή επέμβαση της αστυνομίας, τουλάχιστον δέκα μοναχοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Λαύρα των Σπηλαίων.

«Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 150 ακόμη, δεν θέλουν να φύγουν», λέει ο ιερέας Πολύκαρπος Λινένκο, ο οποίος ζει στο μοναστήρι εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Επικεφαλής της συγκεκριμένης δομής είναι ο Πολύκαρμος Λινένκο, από τότε που ο μητροπολίτης Παύλος Λεμπίντ, προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι στο πόδι.

Η ουκρανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον ηγούμενο Παύλο για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ο κληρικός φέρεται πως δικαιολόγησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες. «Ο Θεός δεν θα συγχωρήσει τον Ζελένσκι», είχε προειδοποιήσει τον ουκρανό πρόεδρο ο Παύλος τον περασμένο Μάρτιο με βίντεο στο YouTube. Aπό την πλευρά του ο Κύριλλος είχε ζητήσει παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, του γ.γ. του ΟΗΕ και άλλων θρησκευτικών ηγετών προκειμένου να «παγώσει» η εκδίωξη του Παύλου.