Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας | Flickr / President of Ukraine / Володимир Зеленський
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για να εγκρίνουν οι Ουκρανοί την όποια συμφωνία με τη Ρωσία

Το περιεχόμενο των συμβιβασμών μεταξύ των δύο εμπολέμων είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για τη μοίρα της Κριμαίας και του Ντονμπάς
Protagon Team

Σε μια νέα ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να μετακινήσει κάποιες κόκκινες γραμμές, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

«Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», συνέχισε.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

«Κοιτάξτε, όταν μιλάτε για ορισμένες αλλαγές που μπορεί να είναι ιστορικές, δεν θα το αποφύγουμε, θα καταλήξουμε σε δημοψηφίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, με παρατηρητές να σχολιάζουν ότι στα προς ψήφιση ζητήματα θα μπορούσε να είναι και το καθεστώς του Ντονμπάς, περιοχή την οποία η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως αποσχισθείσα και ανεξάρτητη δημοκρατία.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεχίζονται με αντικρουόμενες πληροφορίες για το πόσο έχουν προχωρήσει και το περιεχόμενο των συζητήσεων. Την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times είχαν αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα σχέδιο 15 σημείων το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ουκρανία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για ένταξη στο NATO ενώ θα υπάρχουν και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ζελένσκι ζητάει κατάπαυση του πυρός και έπειτα συζήτηση για το καθεστώς της Κριμαίας –την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από το 2014– και του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.