| CreativeProtagon/Shutterstock/Reuters
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: «Δεν είχαμε ενημερωθεί για τις διαρροές του Πενταγώνου»

Ο ουκρανός πρόεδρος, ερωτηθείς αν η αποκάλυψη περί κατασκοπείας υψηλόβαθμων αξιωματούχων, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου, έβλαψε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ απάντησε: «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τη χώρα μου», αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο
Protagon Team

Η σχέση της Ουάσινγκτον με το Κίεβο δοκιμάζεται μετά τις διαρροές των απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από τον Λευκό Οίκο.

«Δεν είχα καμία πληροφόρηση από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Αυτό δεν μας ωφελεί», πρόσθεσε. «Και δεν ωφελεί την υπόληψη του Λευκού Οίκου και πιστεύω ότι δεν ωφελεί την υπόληψη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε αν η αποκάλυψη ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε υψηλόβαθμους ουκρανούς αξιωματούχους, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου, έβλαψε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τη χώρα μου», απάντησε, αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. «Οταν μπορώ να μιλήσω ανοιχτά, το κάνω. Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι».

Και έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος: «Εάν ήμασταν μόνο ο Πούτιν κι εγώ σε αυτόν τον πόλεμο, τότε θα έλεγα σε όλους τι σκέφτομαι για αυτούς. Ομως, εδώ η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Εχουμε όλοι ευθύνη».

Οι διαρροές των εγγράφων του Πενταγώνου, που ήρθαν στο φως τον Απρίλιο, έβλαψαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετούς από τους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Guardian. Ανάμεσα στα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν κάποια για την αεράμυνα της Ουκρανίας ή κάποια άλλα για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τη Μοσάντ. Τα έγγραφα εμφανίστηκαν σε πλατφόρμες όπως το Discord, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικά από τα έγγραφα, τα οποία συντάχθηκαν τον περασμένοι Φεβρουάριο, περιγράφουν ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας θα ξεμείνει από πυρομαχικά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξή του ότι οι διαρροές είναι «ένα τηλεοπτικό σόου που βοήθησε τη Ρωσία». «Για μας, οτιδήποτε ενημερώνει τον εχθρό μας είναι μειονέκτημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν. «Σταματήστε να παίζετε παιχνίδια μαζί μου», είπε στην εφημερίδα. «Είμαι ο πρόεδρος μιας χώρας σε πόλεμο».

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, είχε πει στις 12 Απριλίου ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα έγγραφα είναι ένα μείγμα «αλήθειας και ψεμάτων» για την άμυνα της χώρας.

Σε απάντηση στα σχόλια του Ζελένσκι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ουκρανούς ομολόγους μας για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μη εξουσιοδοτημένων αποκαλύψεων, αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες από αυτές τις συζητήσεις».