Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων το Σάββατο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Ανοιχτός για συνάντηση με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε λόγο για μια «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση» της Μόσχας, περιέγραψε το πώς ο ρώσος ομόλογός του έστειλε «ένα σήμα» και παράλληλα ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει ο Ναφτάλι Μπένετ
Protagon Team

Διάθεση συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδειξε ο ουκρανός ομόλογός του, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Οπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή των Ισραηλινών υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ.

Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω», είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν την Παρασκευή ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.

«Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία εδώ είναι μαζί μας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα και πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να βλέπει αυτό που γίνεται» επισήμανε ο πρόεδρος της χώρας και τόνισε ότι «όποιος πιστεύει στην ελευθερία, είναι Ουκρανός».

Για τη Δύση και την υποστήριξή της, είπε ότι «η Ουκρανία σήμερα αντικατοπτρίζει το τι μπορούν να κάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι σε έναν αντίστοιχο κόσμο. Όποιος πιστεύει ότι έχει τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του, σκέφτεται σαν να είναι Ουκρανός. Όλοι αυτοί που βλέπετε να σηκώνονται και να μαζεύονται στους δρόμους, δεν το κάνουν γι’ αστείο και ελαφρά τη καρδία. Είναι ουσιώδης η θέση μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η αλλαγή της ρωσικής «προσέγγισης»

Πάντως ο Ζελένσκι έκανε λόγο το Σάββατο για μια «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση» της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ήταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς.

Οταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για «προόδους» στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία».

Κατά τις τελευταίες συνομιλίες, «αρχίσαμε να μιλάμε» και η Μόσχα «πλέον δεν θέτει απλώς τελεσίγραφα», κάτι που συνιστά «μια εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.