Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζεις, αν έχεις τηλεόραση, ξέρεις πολύ καλά τι εστί Χάλογουιν. Κάθε αμερικανική κωμική σειρά που σέβεται τον εαυτό της, έχει ολόκληρα επεισόδια αφιερωμένα σε αυτό το παράξενο έθιμο, που κάνει μικρούς και μεγάλους να μασκαρεύονται με κατά κύριο λόγο τρομακτικά κοστούμια και να γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά κι από πόρτα σε πόρτα, ζητώντας από τους κατοίκους κέρασμα, αν δεν θέλουν να τους ξεγελάσουν ή τρομάξουν (trick or treat).
Και κάπως έτσι, το συγκεκριμένο αμερικανικό έθιμο είχε φτάσει ως τη Μογγολία, παρασύροντας τους νέους της ασιατικής χώρας σε ευφάνταστες μεταμφιέσεις, φάρσες και σε ό,τι άλλο τέλος πάντων απαιτεί αυτή η ξενόφερτη γιορτή που έχει την τιμητική της το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Μογγολίας όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, προχώρησε στην απαγόρευση αυτών των εορτασμών, με την αιτιολογία ότι διαφθείρει τους νέους και τους απομακρύνει από τις βουδιστικές παραδόσεις της χώρας.
Με επιστολή σε κάθε σχολείο ξεχωριστά την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας, αναφερόταν ότι οι γονείς έχουν παραπονεθεί στο παρελθόν ότι τα παιδιά τους προσπαθούσαν να βρουν χρήματα για να αγοράσουν στολές για το Χάλογουιν.
Τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη γιορτή δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, το αρμόδιο υπουργείο με έδρα την μογγολική πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, έδωσε εντολή σε όλα τα σχολεία να απαγορεύσουν τις γιορτές τέτοιου περιεχομένου.
Υστερα από πολλές περιπέτειες, η Μογγολία προσπαθεί να εκμοντερνίσει την οικονομία της, να κάνει άνοιγμα σε ξένους επενδυτές και να εντάξει πιο δυναμικά στα σχολεία την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τέτοιου είδους «ξενόφερτα» έθιμα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά στην Ουλάν Μπατόρ. Η Μογγολία ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει πιο στενούς δεσμούς με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σε μία απόπειρά της να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία και στην Κίνα – υπογραμμίζει το ξένο δημοσίευμα.
Ολες όμως αυτές οι ξαφνικές αλλαγές στην κουλτούρα της σύγχρονης Μογγολίας, έφεραν και μεγάλο προβληματισμό, μήπως μείνουν πίσω οι βουδιστικές ρίζες και παραδόσεις του λαού.
Πάντως, παρά την αυστηρή απαγόρευση, οι ιδιοκτήτες μαγαζιών με στολές και είδη για πάρτι, δεν έχουν δει καμία πτώση στις πωλήσεις τους. Οπως όλα δείχνουν, η νέα γενιά της Ουλάν Μπατόρ θα παρανομήσει, γιορτάζοντας το αμερικανικό έθιμο, φορώντας τρομακτικές μάσκες και κοστούμια που παραπέμπουν σε ζωντανούς νεκρούς.