Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε την «πάσα» από τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και την καταγγελία του στην τουρκική τηλεόραση περί απειλών για τη ζωή του και εξέδωσε ανακοίνωση με «νουθεσίες» προς την ελληνική κυβέρνηση για σεβασμό των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» –όπως επιμένει να αποκαλεί συλλήβδην τους έλληνες μουσουλμάνους και για «τιμωρία» των προσώπων που απείλησαν, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για «τουρκική μειονότητα», που διαβιοί υπό καθεστώς καταπίεσης, είχε κάνει άλλωστε λόγο στις δηλώσεις του στο Α Haber και ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Κουμουνδούρου ή έστω μία τυπική δήλωση αποδοκιμασίας.
Στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι το μέλος της Βουλής των Ελλήνων βγήκε να θυμίσει την επίθεση που είχε δεχθεί το 2015 από τη Χρυσή Αυγή και να διαμαρτυρηθεί επειδή συχνά τον αποκαλούν ή/και τον αντιμετωπίζουν ως τούρκο κατάσκοπο.
«Συχνά κατηγορούμαι ως τούρκος κατάσκοπος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης σε ζωντανή σύνδεση είπε κάτι απίστευτο. Είπε ότι αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα. Φυσικά, η προσωπικότητα αυτού που το είπε είναι δευτερεύον θέμα εδώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο δημοσιογράφος που παρουσίαζε το πρόγραμμα στο κανάλι δεν πήρε καμία πρωτοβουλία. Είδαμε, μάλιστα, ότι ενθάρρυνε και δεν καταδίκασε αυτόν που τα είπε αυτά. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη νομική διαδικασία. Έκανα αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης και στο Αστυνομικό Τμήμα», περιέγραψε και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι «οι απειλές έχουν γίνει μέρος της ζωής μας«.
«Δεν μας πτοούν, μας τροφοδοτούν ακόμα πιο αποφασιστικά. Γιατί έχουμε δίκαιο σκοπό. Εχουμε, δηλαδή, δίκαιο σκοπό στην εκπαίδευση, στη διαχείριση ιδρυμάτων, στη διαχείριση του μουφτή μας, στην ελευθερία προσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας. Και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του νόμου. Αρα, δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό εδώ. Αλλά φυσικά, είναι λυπηρό και προβληματικό να μας υποβάλλουν το 2022 σε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα, που λέγεται κοιτίδα της δημοκρατίας», συνέχισε κατασυκοφαντώντας τη χώρα μας.
«[…] Θα συνεχίσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε (σ.σ. πιθανότατα εννοούσε εκτελώντας τις εντολές του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής). Δεν είναι η πρώτη φορά για εμάς. Φυσικά, είπαν ότι μπορείτε να αυξήσετε την προστασία αν θέλετε. Είπαμε ότι δεν χρειάζεται. Εχω ήδη τους δικούς μου σωματοφύλακες που μου έχει διαθέσει το κοινοβούλιο. Εχω αστυνομικό σωματοφύλακα, έναν στην πόλη μου και έναν στην Αθήνα. Εκτός από αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε, για να χρησιμοποιήσει εκ νέου τον όρο «τουρκική» για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη:
«Οπως είπαμε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ μέχρι τέλους στο δίκαιο σκοπό μας».
Οπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεκμετάλλευτες από την Αγκυρα και σε ανάρτησή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε «μαθήματα» σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την Αθήνα, μιλώντας και πάλι για «τουρκική μειονότητα»:
«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών που σε αυστηρό τόνο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές τέτοιου είδους παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ειδικά μάλιστα όταν αυτές αφορούν έλληνες πολίτες.
«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, σε αντίθεση με την Τουρκία», υπογραμμίζει, οπότε «δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Οικονόμου: Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε «τεράστιο ατόπημα» τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Κάλεσε τον ίδιο τον βούλευτη να ανασκευάσει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αντιδράσει.
Είίναι αδιανόητο, είπε ο κ. Οικονόμου, έλληνες βουλευτές, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να χρησιμοποιούν τέτοιους χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, χαρακτηρίζοντας ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό.
Και αφού έκανε αναφορά στην αντίστοιχη περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν (ο οποιος στη συνέχεια ανασκεύασε μεν, χωρίς να πείσει για το ειλικρινές της μεταμέλειάς του/ θυμηθείτε περισσότερα εδώ), υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Κουμουνδούρου.
«Είναι συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές γενικώς, πολύ περισσότερο στο κλίμα και τη συγκυρία που βρισκόμαστε», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωος, για να σημειώσει πως εάν ο κ. Ζεϊμπέκ επιμείνει στους χαρακτηρισμούς του, γεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίδραση του κ. Τσίπρα.
Κατρούγκαλος: Του έχει γίνει παρατήρηση
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε σε δήλωσή του πως «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα». Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές κατά της ζωής του βουλευτή του κόμματός του.
Η δήλωση Κατρούγκαλου έχει αναλυτικά ως εξής:
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε.
Εχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής.