Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

Ζαπορίζια: Επικίνδυνο μπλακάουτ στο πυρηνικό εργοστάσιο μετά από ρωσικό βομβαρδισμό

Μπήκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων στον ελεγχόμενο από τη Μόσχα σταθμό
Protagon Team

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική κατοχική διοίκησή του.

Η επικίνδυνη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αποτέλεσμα των βομβαρδισμών στην περιοχή, διήρκεσε για λίγες ώρες, έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Λόγω της διακοπής της γραμμής υψηλής τάσης Ντνιπρόφσκα (που είναι συνδεδεμένη με σταθμό στην περιφέρεια Ντνίπρο) ο πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την εξωτερική του τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε στο Telegram η ρωσική διοίκησή του.

Τα αίτια της διακοπής της γραμμής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ερευνώνται, προσέθεσε και διευκρίνισε ότι οι γεννήτριες ντίζελ εκτάκτου ανάγκης ενεργοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν προσωρινά την ελάχιστη λειτουργία του σταθμού. Οι γεννήτριες αυτές έχουν συνήθως καύσιμο για να λειτουργούν για αρκετές μέρες.

«Το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό (…) είναι εντός των προδιαγραφών», σημείωσε η ρωσική διοίκηση, η οποία συνδέεται με τον ρωσικό δημόσιο όμιλο Rosatom.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Energoatom ανακοίνωσε παράλληλα ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό εξωτερικής γραμμής ηλεκτροδότησης του σταθμού.

«Ναι, έχουμε το έβδομο μπλακάουτ από την έναρξη της (ρωσικής) κατοχής», ανέφερε η ουκρανική εταιρεία, προσθέτοντας ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης Ντιπρόφσκα, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό, αποσυνδέθηκε έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας.

Οι γεννήτριες αυτές έχουν συνήθως καύσιμο για να λειτουργούν για 10 μέρες, σύμφωνα με την Energoatom, η οποία προειδοποίησε σήμερα ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».

«Αν σταθεί αδύνατο να αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα με ραδιενεργές συνέπειες για όλον τον πλανήτη», υπογράμμισε η Energoatom.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι αντέδρασε σημειώνοντας ότι η πυρηνική ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι «εξαιρετικά ευάλωτη».

«Πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τον σταθμό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το μεσημέρι, η σύνδεση του εργοστασίου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αποκαταστάθηκε.

Επισήμως είναι η έβδομη φορά που το τεράστιο αυτό πυρηνικό συγκρότημα αποκόπτεται από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τον ρωσικό στρατό στις 4 Μαρτίου 2022.

Η προηγούμενη φορά είχε προκληθεί από κύμα επίθεσης με ρωσικούς πυραύλους, σύμφωνα με την ουκρανική Energoatom. Η εξωτερική τροφοδοσία του σε ρεύμα είχε αποκατασταθεί έπειτα από μερικές ώρες.

Ο σταθμός, ο οποίος παρήγε προηγουμένως το 20% του ρεύματος της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στη χώρα, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, προτού διακοπεί η λειτουργία του τον Σεπτέμβριο.

Εκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες του VVER-1000, που χρονολογούνται από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, δεν παράγει ρεύμα, αλλά οι εγκαταστάσεις του παραμένουν συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό για τις δικές του ανάγκες, κυρίως για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων.