Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε την Κυριακή η κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η Energoatom αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη δήλωσή της.
«Προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, είναι απαραίτητο να σταματήσει ο ρωσικός βομβαρδισμός των γραμμών μεταφοράς που συνδέουν το εργοστάσιο με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από αυτό. Μετά από αυτό, θα είναι δυνατή η επισκευή των γραμμών μεταφοράς, η διασφάλιση της σύνδεσης με το δίκτυο και η περαιτέρω ασφαλής λειτουργία του σταθμού», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί «πυρηνική καταστροφή».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής, ενώ το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.
Την Παρασκευή, άλλωστε, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.
Λόγω των βομβαρδισμών, είχε προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, με την Energoatom να αναφέρει, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί», ο οποίος παράγει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συστήματα του σταθμού θα πρέπει να στηριχθούν στις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες.
Την απομάκρυνση των ρωσικών όπλων από τη Ζαπορίζια ζήτησε ο Μακρόν από τον Πούτιν
Η κατοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί την αιτία των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας την Κυριακή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΙΑΕΑ για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια, προσέθεσε η γαλλική προεδρία.
«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς και με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Εξάλλου, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε την συνέχιση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και επανέφερε την απαίτησή του για τον τερματισμό τους το συντομότερο δυνατόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του σχετικά με την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανέφερε εξάλλου το Παρίσι.