Το Κίεβο πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη μείωση της βοήθειας από πλευράς των Δυτικών συμμάχων του, προειδοποίησε σε άρθρο του στο CNN ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας περί επικείμενης αποπομπής του από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο στρατιωτικός –πολύ δημοφιλής στη χώρα του, περισσότερο από τον πρόεδρο, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις (92% έναντι 77%)– τόνισε ότι η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για την πιθανή «μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης από τους κυριότερους συμμάχους μας» εξαιτίας «δικών τους εσωτερικών πολιτικών εντάσεων».
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε την Πέμπτη η χορήγηση βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάτι που ως τώρα εμποδιζόταν από την Ουγγαρία. Η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για τη βοήθεια στον ουκρανικό στρατό εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, προειδοποίησε ο στρατηγός, «τα αποθέματα πυραύλων, πυρομαχικών για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών για το πυροβολικό των εταίρων μας εξαντλούνται εξαιτίας της έντασης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και της παγκόσμιας έλλειψης προωστικών γομώσεων».
Ο Ζαλούζνι ανέπτυξε στο άρθρο του τη στρατηγική που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει η Ουκρανία για να βγει νικήτρια στον πόλεμο με τους Ρώσους, τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί πρέπει να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους και νέες δυνατότητες που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του εχθρού.
«Ισως η νούμερο ένα προτεραιότητα εδώ είναι η κατάκτηση ενός ολόκληρου οπλοστασίου (σχετικά) φθηνών, σύγχρονων και εξαιρετικά αποτελεσματικών, μη επανδρωμένων οχημάτων και άλλων τεχνολογικών μέσων», είπε χαρακτηριστικά.
Ηδη τα μέσα αυτά επιτρέπουν στους διοικητές να παρακολουθούν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης σε πραγματικό χρόνο, μέρα και νύχτα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνέχισε.
Επίσης, παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπουν την προσαρμογή των πυρών όλο το 24ωρο, χωρίς παύση -δίνοντας στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να καταφέρουν πλήγματα υψηλής ακρίβειας εναντίον εχθρικών στόχων σε προωθημένες θέσεις και σε βάθος, σημείωσε ο Ζαλούζνι.
«Αυτό δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο από τον συνολικό επανασχεδιασμό των επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης και την εγκατάλειψη παρωχημένων, στερεοτυπικών αντιλήψεων.
Οι νέες επιχειρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ψηφιακού πεδίου, τον ραδιοηλεκτρονικό έλεγχο του περιβάλλοντος ή μια συνδυασμένη επιχείρηση με τη χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μέσων στον κυβερνοχώρο», είπε ο ίδιος.
Τέτοιες επιχειρήσεις θα συντονίζονται και θα διεξάγονται στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντίληψης και ενός ενιαίου σχεδίου και ο στόχος «δεν θα είναι πάντα αποκλειστικά πολεμικός», τόνισε.
«Μπορεί να επιδιώκεται η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του εχθρού, η απομόνωση ή η εξουθένωσή του. Οι επιχειρήσεις επίθεσης μπορεί να έχουν ψυχολογικούς στόχους», επισήμανε.
Πος το παρόν, η προτεραιότητα παραμένει η βελτίωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και εδώ, η τεχνολογία υπερέχει αναμφισβήτητα έναντι της παράδοσης, συνέχισε ο ουκρανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα:
«Ο τηλεχειρισμός αυτών των μέσων σημαίνει λιγότερους στρατιώτες σε κίνδυνο, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των ανθρώπινων απωλειών.
Προσφέρει την ευκαιρία να μειωθεί (αν και σίγουρα όχι να εξαλειφθεί) η εξάρτηση από το βαρύ υλικό στις πολεμικές αποστολές και τη συνολική διεξαγωγή των εχθροπραξιών.
Και ανοίγει τη δυνατότητα ξαφνικών μαζικών χτυπημάτων εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομής και κόμβων επικοινωνιών χωρίς την ανάπτυξη ακριβών πυραύλων ή επανδρωμένων αεροσκαφών».
Τεχνολογικά μέσα, όπως εναέρια και θαλάσσια drones και «άλλοι τύποι προηγμένων όπλων» θα δώσουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να αποφύγει να συρθεί σε «πόλεμο θέσεων», στον οποίο «δεν έχουμε πλεονέκτημα», εξήγησε.
Τόνισε επίσης, πως στόχος του Κιέβου πρέπει να είναι να «μεγιστοποιήσουμε την εξασφάλιση των πιο τεχνολογικά προηγμένων δυνατοτήτων μάχης», που «θα επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για να προκαλούμε τη μέγιστη ζημιά» στις ρωσικές δυνάμεις.
Ακόμη, ο Ζαλούζνι θύμισε πως η Ρωσία έχει πλεονέκτημα στο έμψυχο υλικό, διαθέτει τη δυνατότητα να στρατολογήσει περισσότερους, στηλιτεύοντας την απροθυμία της ουκρανικής Βουλής της και της κυβέρνησης να λάβουν «αντιδημοφιλή μέτρα» για να επιστρατευτούν περισσότεροι Ουκρανοί —ζήτημα ολοένα πιο δυσάρεστο στη χώρα.
Ο στρατός έχει ζητήσει ο Ζελένσκι να προχωρήσει στην επιστράτευση μισού εκατομμυρίων ανδρών. Τονίζει πως η Ρωσία έχει αναπτύξει 600.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στην ουκρανική επικράτεια.
Ομως, τον Ιανουάριο το ουκρανικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για στρατολογικά ζητήματα. Το τρέχον διάστημα συζητείται δεύτερο σχέδιο νόμου.
«Συνεχίζουν να μας παραλύουν οι ατέλειες του κανονιστικού πλαισίου και τα μονοπώλια στην αμυντική βιομηχανία», έγραψε ο στρατηγός.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν αναφέρεται στο κείμενο ούτε για τις φήμες για αποπομπή του από την ηγεσία του στρατού, ούτε για την κατάσταση στα μέτωπα, μήκους κάπου 1.000 χιλιομέτρων.
Η φημολογία περί αγεφύρωτων διαφορών απόψεων ανάμεσα στους Ζελένσκι και Ζαλούζνι εντάθηκε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο στρατηγός στο The Economist τον Νοέμβριο, όταν είπε πως ο πόλεμος περιήλθε σε «αδιέξοδο», κάτι που διέψευσε αγανακτισμένα ο πρόεδρος.
Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας διαβεβαίωσε την Πέμπτη πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση του στρατηγού «μέχρι σήμερα», συμπληρώνοντας πως το ζήτημα δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».