Ειπα «ναι» στο «Βόρεια Μακεδονία» επειδή ο Τσίπρας αποδέχθηκε από την πλευρά του την «μακεδονική ταυτότητα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Κρίστο Μίτσοσκι, που του καταλόγισε «οδυνηρή συνθηκολόγηση» με την υπογραφή της «επιζήμιας για τα εθνικά συμφέροντα» Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στη Διασπορά και στην πατρίδα (…) είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού» και «είναι μέρος της ταυτότητας του μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός της γείτονος.
«Η επιγραφή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «λάμπει στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ελβετία, στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».
Οταν ο Κρίστο Μίτσκοσκι τον κάλεσε πιεστικά να απαντήσει αν στην Ελλάδα ζουν «Μακεδόνες» και ποιες γλώσσες ομιλούνται στην ελληνική Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. «Δεν θα παρασυρθώ από τον κ. Μίτσκοσκι ώστε να έρθω σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα», σχολίασε και συμπλήρωσε διακριτικά:
«Όλοι οι πολίτες, είτε στην Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουν δικαίωμα σε μια άλλη γλώσσα, να πουν ποια γλώσσα μιλούν και ούτω καθεξής. Για αυτούς είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και απαιτείται σύνεση στο ζήτημα».
Αντίστοιχα, στις επίμονες ερωτήσεις του παρουσιαστή του debate, αλλά και του ίδιου του Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια στάση θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν και αν έρθει το κόμμα του στην εξουσία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του αντιπαράθεσης με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE (βίντεο πάνω), ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε επίσης ότι Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συ γκεκριμένη λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Στο σημείο αυτό έκανε γνωστό ότι ο ίδιος αποδέχθηκε την χρήση του Βόρεια Μακεδονία και στο εσωτερικό αφού από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την «μακεδονική ταυτότητα».