Στιγμιότυπο από την τελετή στη μνήμη του γάλλου πολιτικού που έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου | REUTERS/Stephanie Lecocq
Επικαιρότητα

«Υστατο χαίρε» στον Ζακ Ντελόρ

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε εθνικό φόρο τιμής στη μνήμη του αποβιώσαντος στις 27 Δεκεμβρίου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος «συμφιλίωσε τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της». Το «παρών» στην τελετή έδωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της ΕΕ και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων από τη Γαλλία και τη Γηραιά Ηπειρο
Protagon Team

Η Γαλλία τίμησε την Παρασκευή τον Ζακ Ντελόρ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 1985-1995 και υπουργό Οικονομίας της χώρας από το 1981 έως το 1984, επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν. Η τελετή απόδοσης των τιμών πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μεγάρου Ενβαλίντ (Μέγαρο των Απομάχων), παρουσία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν –ο οποίος ήταν και ο μόνος ομιλητής της τελετής–, των μελών της οικογένειας του Ζακ Ντελόρ και πολιτικών προσωπικοτήτων, τόσο από τη Γαλλία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Ζακ Ντελόρ αρχιτέκτονα της Ενωμένης Ευρώπης, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και οραματιστή που γνώριζε καλά την τέχνη της συμφιλίωσης. Συμφιλίωσε τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση με την κοινωνική οικονομία της αγοράς, υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες ο Ζακ Ντελόρ άφησε μια Ευρώπη ενωμένη, αυτή των φοιτητών του Erasmus, του χώρου Σένγκεν και του Μάαστριχτ.

Ο αποβιώσας πολιτικός, που «συμφιλίωσε τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της», «ουδέποτε κουράστηκε να εξερευνά για να συμφιλιώνει, ως ιχνηλάτης, να ανοίγει εναλλακτικές επιλογές, να χτίζει γέφυρες» υπογράμμισε.

Συνέβαλε, επίσης, στην ανάδειξη των δυνατοτήτων «μιας σοσιαλδημοκρατίας της χειραφέτησης» και «μιας ενωμένης Ευρώπης, αυτής του Σένγκεν, του Erasmus, του Μάαστριχτ, ενωμένης με κοινές αξίες, από την Κομποστέλα μέχρι τα Βαλκάνια, από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.

Ο δρόμος που χάραξε ο Ζακ Ντελόρ, «ένας δρόμος δύσκολος, απόκρημνος, αυτός που απομακρύνεται από ευκολίες και ψεύτικα προσχήματα (…), που συνδυάζει το Εθνος και την Ευρώπη, την οικονομική ισχύ και την κοινωνική δικαιοσύνη, το πραγματικό και το ιδεώδες, συνεχίζεται» διαβεβαίωσε ακολούθως ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θεωρείται φαβορί στη χώρα.

(REUTERS/Stephanie Lecocq)

Η τελετή έκλεισε με απόδοση στρατιωτικών τιμών στη σορό του Ζακ Ντελόρ υπό τους ήχους της «Μασσαλιώτιδας», του γαλλικού εθνικού ύμνου, της «Ωδης στη Χαρά», του εθνικού ύμνου της ΕΕ, αλλά και τζαζ μουσικής, της οποίας ο εκλιπών ήταν λάτρης.

Πολυάριθμοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ένας από τους επικεφαλής του στρατοπέδου των εθνικιστών στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο Μέγαρο των Απομάχων, στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν στον φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ.

Πρόντες ήταν επίσης, δίπλα στη δήμαρχο της Λίλ, Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων του γάλλου προέδρου, από ελληνικής πλευράς, ήταν η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, την οποία η γαλλική προεδρία (Ζακ Σιράκ, 2003) είχε τιμήσει με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής –το οποίο και φόρεσε την Παρασκευή– για την προσφορά της στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική από τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ (1999-2004).