Επικαιρότητα

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην εστίαση

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Ποιους εργαζόμενους αφορά, ποιοι οι νέοι μισθοί στον κλάδο
Protagon Team

Θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την συνεδρίαση του υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Αννα Στρατινάκη, τη Δευτέρα.

Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο, ανέφερε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου».

Δεδομένου, όμως, ότι «η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή».

Σημειώνεται πως η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε

με ειδικότητες –μεταξύ άλλων– όπως

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται, τέλος, «πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης».

Η κήρυξη της ΣΣΕ στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής θα φέρει αυξήσεις έως και 7% σε μερίδα εργαζομένων του κλάδου, όπου οι περισσότεροι αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, εκτιμούν συνδικαλιστές με τους οποίους συνομίλησε το Protagon.

Το ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο της Σύμβασης αγγίζει τα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρες) ενώ τα κατώτερο είναι στα 714,3 ευρώ (κατώτατος μισθός).

Περαιτέρω, η ΣΣΕ που βρίσκεται σε ισχύ προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος πολυετούς υπηρεσίας, εποχικής απασχόλησης κ.α..

Δείτε αναλυτικά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο, περιλαμβανομένων των μισθολογικών πινάκων ανά ειδικότητα εργαζομένων, εδώ.