| Sooc
Επικαιρότητα

Υποχρεωτικά διά ζώσης η λειτουργία των ΑΕΙ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως επισημαίνεται στην απόφαση
Protagon Team

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή η Κοινή Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ που αφορά τη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22, η οποία «θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες:

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωση, «ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχίζουν να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα». Συγκεκριμένα, πάνω από 75,5% των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ή έχουν νοσήσει και το 87% του διοικητικού και διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ειδικότερα όσον αφορά το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ, πάνω από το 91% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Ακόμα, το υπουργείο χαιρετίζει την δις εκφρασμένη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την επαναφορά των πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία

Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα συνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ήδη τα ΑΕΙ μπορούν με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.