Συντρίμμια του Titan φτάνουν στο λιμάνι του Αγίου Ιωάννη, στη Νέα Γη του Καναδά | REUTERS/David Hiscock
Επικαιρότητα

Υποβρύχιο Titan: Ανασύρθηκαν συντρίμμια του μοιραίου βαθυσκάφους

Συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan ανασύρθηκαν στην ξηρά στον Καναδά, δέκα ημέρες αφότου υπέστη «καταστροφική ενδόρρηξη» σε βάθος 12.500 ποδιών στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντές του
Protagon Team

Τα πρώτα συντρίμμια από το μοιραίο υποβρύχιο Titan που πήρε μαζί του στον θάνατο πέντε άτομα έφτασαν στην στεριά.

Τα συντρίμμια περισυνελέγησαν από τον βυθό κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού από το πλοίο Horizon Arctic.

Μεταφέρθηκαν στις ακτές του Καναδά με γερανούς από το πλοίο και φορτώθηκαν σε φορτηγά. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν περίπου δέκα κομμάτια, ανάμεσα τους και το φινιστρίνι του υποβρυχίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

To Titan ήταν ένα υποβρύχιο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων που μπορούσε να καταδύεται σε βάθη έως τέσσερα χιλιόμετρα και να ταξιδεύει με ταχύτητα τριών κόμβων την ώρα, περίπου 5,5 χλμ./ώρα.

Ηταν κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακονήματα και είχε μήκος 6,7 μέτρα και βάρος 10 τόνους (όσο περίπου έξι αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους). Επιπλέον διέθετε κάμερα Sub C Imaging 4k Rayfin, σόναρ 2D της Teledyne, εξωτερικό φωτισμό 40.000 lumens και σαρωτή λέιζερ 2G Robotics, ενώ χρησιμοποιούσε τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Ελον Μασκ για την επικοινωνία του.

Εκτός από τουριστικές αποστολές στον Τιτανικό, χρησιμοποιούνταν για έρευνες, υποβρύχιες επιθεωρήσεις, συλλογή στοιχείων, κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές παραγωγές, δοκιμές εξοπλισμού και λογισμικού σε βαθέα ύδατα.

Πάντως, ειδικοί είχαν εκφράσει επανειλημμένα φόβους για την ασφάλεια των χειριστών και των επιβατών του υποβρυχίου, εκτιμώντας πως δεν ήταν κατάλληλο για τα τεράστια βάθη στα οποία ταξίδευε.

(REUTERS/David Hiscock)
(REUTERS/David Hiscock)
(REUTERS/David Hiscock)
(REUTERS/David Hiscock)
(REUTERS/David Hiscock)

Οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Titan έχασαν την ζωή τους περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση τους από μία καταστροφική «ενδόρρηξη», σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της υποθαλάσσιας έκρηξης που κατέστρεψε το υποβρύχιο.