Ο Γουίλιαμ Μπαρ και ο Ντόναλντ Τραμπ κατεβαίνουν μαζί από το Air Force One | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Υπουργός του Τραμπ συνέκρινε τις μάσκες με τη δουλεία

Ο Γουίλιαμ Μπαρ, από τους πιο πιστούς συμμάχους του αμερικανού προέδρου, επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες Πολιτειών που πήραν μέτρα κατά της πανδημίας
Protagon Team

Σφοδρές επικρίσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού που λαμβάνουν κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών ως τη «χειρότερη καταπάτηση ατομικών ελευθεριών στην Ιστορία των ΗΠΑ, με εξαίρεση τη δουλεία».

Ο Μπαρ, ένας από τους ισχυρότερους υπερασπιστές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε κυβερνήτες ορισμένων Πολιτειών, κυρίως Δημοκρατικούς, για τη λήψη μέτρων σε μια προσπάθεια συγκράτησης της πανδημίας της Covid-19.

«Διατάσσοντας ένα εθνικό lockdown, λαμβάνοντας μέτρα καραντίνας, είναι σαν κατ’ οίκον περιορισμός», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συντηρητικό πανεπιστήμιο.

«Με εξαίρεση τη δουλεία, που ήταν ένα άλλο είδος περιορισμού, αυτή είναι η χειρότερη καταπάτηση ατομικών ελευθεριών στην αμερικανική Ιστορία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με το κοινό, που κινηματογραφήθηκε και το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Ο Τζιμ Κλάιμπερν από τη Νότια Καρολίνα, ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και παράλληλα ο σημαντικότερος Αφροαμερικανός στο Κογκρέσο, δήλωσε στο CNN ότι τα σχόλια του Μπαρ ήταν τα «πιο γελοία και τα πλέον εκτός πραγματικότητας» που έχει ακούσει ποτέ.

«Είναι απίστευτο ότι ο εγγυητής της τήρησης του νόμου σε αυτήν τη χώρα συνδέει την υποδούλωση των ανθρώπων με τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων για να σωθούν ζωές», τόνισε ο Κλάιμπερν. «Η δουλεία δεν έσωσε ζωές, τις υποτίμησε».

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται σφοδρότερα από την πανδημία του κορονοϊού και πλέον βρίσκεται κοντά στο να ξεπεράσει το δραματικό όριο των 200.000 νεκρών, με μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων να είναι Αφροαμερικανοί. Την Παρασκευή είχαν καταμετρηθεί επισήμως 197.633 θάνατοι.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μάχεται για την επανεκλογή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, από την αρχή της πανδημίας υποβάθμιζε για καιρό το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης και εξέφραζε σκεπτικισμό σχετικά με τα μέτρα περιορισμού, που, όπως τόνιζε, επιβαρύνουν την αμερικανική οικονομία.

Πολλές Πολιτείες με κυβερνήτες Ρεπουμπλικάνους, ειδικά στον Νότο, ήραν βιαστικά τα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας την άνοιξη, προτού αναγκαστούν να τα επαναφέρουν σε περιορισμένη κλίμακα, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου.