Αίτημα να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ζητηθεί η διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναμενόταν να καταθέσουν το βράδυ της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ είχε ήδη καταθέσει, νωρίτερα το ίδιο απόγευμα, τη δική του αντίστοιχη πρόταση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Ολομέλειας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά έχουν ήδη συμφωνήσει στη σχετική πρότασή της «προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί σε αυτή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».
Η ίδια είχε επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Αλέξη Χαρίτση και «όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου» ανέφερε.
Συνεπώς «μέχρι να τελειώσει η σημερινή ημέρα, θα κατατεθούν τα αιτήματα και από τις πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες» ενημέρωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δηλώνοντας ικανοποιημένη «διότι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά λειτούργησαν με τρόπο που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της συγκάλυψης».
Θα ζητηθεί η άμεση σύγκληση της Επιτροπής μέχρι την Παρασκευή, οπότε η Βουλή παραμένει ανοιχτή, κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Ζητείται η κλήτευση της Εισαγγελέως του ΑΠ
Μέσω χωριστής ανακοίνωσης από το γραφείο Τύπου του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως «κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου “περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών”».
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Νέα Αριστερά σχετικά με τη δική πρόταση να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών επίσης διατυπώνεται το αίτημα να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί.
Σημειώνεται, επίσης ότι «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της ΕΥΠ» περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, η οποία μπορεί, άλλωστε, «να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας».