Εναν κύκλο εκβιασμών προς προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis φέρνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
Oπως αποκαλύπτεται, οι μάρτυρες πιέζονταν να δώσουν στοιχεία για πολιτικούς που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι με την υπόθεση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μάρτυρες απειλούνταν εμμέσως πλην σαφώς ότι θα βρεθούν και αυτοί κατηγορούμενοι.
Η εφημερίδα προσθέτει μάλιστα ότι οι πιέσεις προς τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν ασκούνταν μόνο στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ή στη ΓΑΔΑ, αλλά και σε διαμέρισμα-«γιάφκα» στην οδό Αλεξανδρουπόλεως, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.
Το δημοσίευμα καταγράφει την περίπτωση του τέως προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη (στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος υπουργών Υγείας), ο οποίος σε υπόμνημά του αναφέρει πως οι εισαγγελείς τον προειδοποιούσαν ότι βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προφυλάκισή του.
Μετά τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων, η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στη Βουλή, με ανοιχτό το ερώτημα αν θα συσταθεί Εξεταστική ή Προανακριτική. Η έρευνα θα στραφεί στο αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από κοινού με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επιχειρήσει να στήσουν σκευωρία για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων, γράφει το «Πρώτο Θέμα».
Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν διαδοχικά οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Βενιζέλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Ο κ. Σαμαράς, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, κατονόμασε ως ηθικό αυτουργό της συνωμοσίας εναντίον του τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιμένει ότι η σκευωρία της Novartis δεν θα μπορούσε να στηθεί χωρίς την έγκριση του κ. Τσίπρα.
Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα, η κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στους συναδέλφους του Ζαχαρή και Σοφουλάκη που χειρίζονται τον φάκελο της Novartis δρομολογεί εξελίξεις και για μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο αντιεισαγγελέας αναφέρθηκε σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος ως επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν η επιρροή του «Ρασπούτιν» πάνω στην Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και τρόποι για την απομάκρυνση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένης Τουλουπάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις και πληροφορίες ο κ. Καλογήρου όπως και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η πρώτη που είχε αναφερθεί στον ρόλο του «Ρασπούτιν».