Ο Νεϊμάρ έβγαλε τη φανέλα, αποχαιρέτησε τη Βαρκελώνη και πάει Παρίσι |
Επικαιρότητα

Ποιος πλήρωσε τα 222 εκατ. στη Μπαρτσελόνα

Τι είπε ο Νεϊμάρ στην πρώτη δήλωσή του ως παίκτης της Παρί. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι εισέπραξε τα 222 εκατ. ευρώ της ρήτρας και τον αποδεσμεύει. Ποιοι είναι οι ζάμπλουτοι από το Κατάρ που διαθέτουν συνολικά πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να πάρουν τον ποδοσφαιριστή στο Παρίσι
Protagon Team

«Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνομαι παίκτης της Παρί. Από τη στιγμή που έφτασα στην Ευρώπη ήταν πάντα μία από τις πιο φιλόδοξες και ανταγωνιστικές ομάδες. Και η μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή που μου έδωσε το κίνητρο να έρθω, είναι να τη βοηθήσω κατακτήσει τους τίτλους που θέλουν οι οπαδοί».

Εντάξει, η πρώτη δήλωση του Νεϊμάρ είναι συμβατική. Οχι όμως και το θηριώδες, το εξωπραγματικό ποσό που δαπανήθηκε για να πάει στο Παρίσι.

«Η φιλοδοξία της Παρί είναι εκείνη που με τράβηξε, μαζί με το πάθος και την ενέργεια που φέρνει. Έχω παίξει για τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη και ένιωθα έτοιμος για νέα πρόκληση. Από σήμερα θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τους νέους μου συμπαίκτες, να ανοίξω νέους ορίζοντες για την ομάδα μου και να φέρω χαρά στα εκατομμύρια των οπαδών της σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε. Εκτός από τη φιλοδοξία, ήταν και τα χρήματα, που έφτασαν στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τη  λύση της συνεργασίας της με τον Νεϊμάρ και, φυσικά, την είσπραξη 222 εκατ. ευρώ.

«Το απόγευμα της Πέμπτης οι νομικοί εκπρόσωποι του Νεϊμάρ βρέθηκαν στα γραφεία της ομάδας και κατέβαλαν το ποσό των 222 εκατ. ευρώ στο όνομα του πελάτη τους κάτι που σημαίνει πως  λύνεται το συμβόλαιό του. Η ομάδα θα μεταβιβάσει στην UEFA όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, ώστε να εξετάσουν τις πειθαρχικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν από την παρούσα υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόνα.

Το μήνυμα του Βραζιλιάνου προς την πρώην ομάδα του αναμενόμενα συγκινητικό: «Η δουλειά ενός αθλητή χτίζεται επάνω στις προκλήσεις. Αλλες μας προσφέρονται, άλλες είναι καρποί των δικών μας αποφάσεων» είπε.

Η πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι πλέον γεγονός. Ο Νεϊμάρ, ο οποίος σύμφωνα με τους Γάλλους έχει ήδη υπογράψει στην Παρί Σεν Ζερμέν, πετά προς την γαλλική πρωτεύουσα με ιδιωτική πτήση και η παρουσίαση αναμένεται πριν από το ματς με την Αμιέν για την πρεμιέρα του γαλλικού πρωταθλήματος. Πώς φτάσαμε όμως στο αδιανόητο μέχρι πριν λίγο καιρό να βρεθεί κάποιος που θα δώσει τόσα λεφτά για έναν ποδοσφαιριστή; Ιδού το χρονικό αυτής της εντυπωσιακής μετεγγραφής όπως προκύπτει από έναν συνδυασμό δημοσιευμάτων στην Corriere Della Sera  και στη Repubblica:

Το παρασκήνιο της μετεγγραφής

Το τηλέφωνο του πατρός Νεϊμάρ χτύπησε από Παρίσι μεριά πριν από πέντε περίπου μήνες: «Θέλουμε τον γιο σου. Με κάθε κόστος». Στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν τρομοκράτες αλλά οι υπεύθυνοι της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν. Από εκείνη την ημέρα ο μπαμπάς Νεϊμάρ δεν σκεφτόταν άλλο παρά πώς να κάνει τον γιο του τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η μεταγραφή του αιώνα. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι σήμερα Πέμπτη, 3 Αυγούστου, οπότε αναμένεται ο Βραζιλιάνος θα πατήσει το πόδι του στο Παρίσι, μεσολάβησαν μακρές διαπραγματεύσεις εν μέσω μακαρονάδων στη Βραζιλία και στην Ιμπιζα και ταξίδια στη Γαλλία του ατζέντη του ποδοσφαιριστή, Βάγκνερ Ριμπέιρο.

Η όλη προσπάθεια κατέληξε σε ευτυχές -όχι για τους Καταλανούς- τέλος χάρη σε πλήθος «συνενόχων», αλλά η «σκηνοθεσία» ήταν του φιλόδοξου πατρός: κατάφερε να πείσει τον γιο του ότι για να γίνει ο αναμφισβήτητος πρώτος στον κόσμο θα έπρεπε να ξεφύγει από τη σκιά του Λιονέλ Μέσι.

Ο ρόλος του Νάσερ αλ Κελάιφι

Αλλά ο βασικός υπεύθυνος είναι ο Νάσερ αλ Κελάιφι, επικεφαλής των σπορ του Κατάρ, πρώην τενίστας και αρχιτέκτονας της απόκτησης της Παρί Σεν Ζερμέν από την Qatar Sports Investments την οποία εποπτεύει. Οι φιλοδοξίες μεγαλείου του ίδιου και του εμίρη τού Κατάρ Αλ Θάνι σκόνταφταν εδώ και χρόνια πάνω στην Μπαρτσελόνα. Τρεις αποκλεισμοί από το Τσάμπιονς Λιγκ σε πέντε χρόνια από τους Καταλανούς πήγαινε πολύ, κάτι έπρεπε να γίνει. Ειδικά ο φετινός αποκλεισμός στις 8 Μαρτίου ήταν και ο πιο επώδυνος: το βράδυ της «remuntada», της  επικής ανατροπής που πέτυχαν οι Καταλανοί σημειώνοντας έξι γκολ και ανατρέποντας έτσι το μεγάλο πλεονέκτημα των Γάλλων που είχαν σημειώσει τέσσερα στον πρώτο αγώνα, ήταν πολύ δύσκολο για τους καταρινούς ιδιοκτήτες. Αστέρι της βραδιάς εκείνης ήταν ο Νεϊμάρ. Κάπου εκεί φαίνεται ότι οι σεΐχηδες το αποφάσισαν: ο νεαρός Βραζιλιάνος έπρεπε να γίνει το στολίδι του «ποδοσφαιρικού» θρόνου τους. Στο Παρίσι όμως διηγούνται κάπως διαφορετικά την ιστορία. Μια ιστορία που έγινε γεμάτη προτάσεις, απορρίψεις και προσβολές.

Οι προσβολές των Καταλανών

Το 2014 η Μπαρτσελόνα επιχειρεί να «κλέψει» από την Παρί τον αμυντικό Μαρκίνιος αλλά την τελευταία στιγμή η γαλλική ομάδα ορθώνει ανάστημα και φωνάζει ότι ο παίκτης δεν παραχωρείται. Το 2015 η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά «στόχος» των Καταλανών είναι ο Τιάγκο Σίλβα, αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο. Πέρυσι επιχειρούν ξανά με τον Μαρκίνιος αλλά αυτή τη φορά οι Καταρινοί αρχίζουν να εκνευρίζονται και το λένε ευθέως, τόσο στους εκπροσώπους του παίκτη όσο και σε εκείνους της Μπαρτσελόνα. Αλλά οι τελευταίοι όχι μόνον δεν κάνουν πίσω αλλά αρχίζουν να πολιορκούν τον Μάρκο Βεράτι.

O πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νάσερ αλ Κελάιφι ποζάρει με τον Ντάνι Αλβες τον οποίο απέκτησε η γαλλική ομάδα προ ολίγων εβδομάδων από τη Γιουβέντους. Το μεγάλο χτύπημα το κράτησε για λίγο αργότερα… (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Το ασφυκτικό πρέσινγκ σε έναν παίκτη που οι Γάλλοι θεωρούν «σημαία» της ομάδας τους είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ο αλ Κελάιφι αποφασίζει να απαντήσει και στόχος του γίνεται ένας παίκτης-σύμβολο της ποδοσφαιρικής ισχύος των Καταλανών. Όχι ο τριαντάχρονος Μέσι, αλλά ο κατά πέντε χρόνια νεότερός του Νεϊμάρ. Στο κάτω της γραφής το μόνο που χρειάζεται είναι χρήματα και από αυτά οι Καταρινοί έχουν πολλά. Αλλωστε τι ψυχή έχουν τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας; Οταν οι υπεύθυνοι της Μπαρτσελόνα κατάλαβαν ότι χάνουν τον Νεϊμάρ προσπάθησαν να διαπραγματευτούν. «Δώστε μας τουλάχιστον τον Βεράτι» είπαν, αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο ανυπότακτος εμίρης

Υπάρχει ένας ακόμα πρωταγωνιστής στο σίριαλ της μεγάλης μεταγραφής και αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον εμίρη του Κατάρ, τον 37χρονο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Ο ευφυής εμίρης είχε φανεί από καιρό ότι δεν είναι κοινός παίκτης στον Κόλπο και όχι μόνο. Κατάφερε με τα πετροδολάρια να «αγοράσει» το Μουντιάλ του 2022 και να αποκτήσει μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Επενδύσεων του εμιράτου ομάδες  όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και τώρα παίκτες όπως ο Νεϊμάρ. Από καιρό έχει φανεί ότι επενδύει στον αθλητισμό βλέποντας πιο μακριά.

Οπως άλλωστε αναρωτήθηκε πρόσφατα το γαλλικό περιοδικό Le Point, «αν το Κουβέιτ είχε αναλάβει να διοργανώσει το Μουντιάλ του 1990 θα τολμούσε άραγε να εισβάλει ο Σαντάμ;». Ο εμίρης λοιπόν αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στον αθλητισμό όχι μόνο ως μπίζνες αλλά και ως πολιτική πρακτική. Καθώς σήμερα το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης και στο μάτι όλων των γειτόνων του είναι καλό να διαθέτει όσο περισσότερες δικλείδες ασφαλείας μπορεί.

O 37χρονος εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αγοράζει ότ,ι πωλείται (και το θέλει). Ενίοτε και ό,τι δεν πωλείται | Qatar News Agency/Handout via REUTERS

Εκτός από τον θρόνο της μοναρχίας ενός κρατιδίου με τα πιο πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο ο Θάνι κληρονόμησε και μία τεράστια περιουσία στη Δύση: το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο διαθέτει στη Βρετανία περισσότερα ακίνητα ακόμα και από τη βασίλισσα, (όπως τα πολυκαταστήματα Harrods, τον ουρανοξύστη Shard, ακόμα και ένα τμήμα του Χρηματιστηρίου), τεράστιες εκτάσεις στις πιο τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, τον οίκο μόδας Βαλεντίνο και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οταν διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2013 οι γείτονές του, ειδικά οι Σαουδάραβες, προσπάθησαν να του δείξουν τα όριά του. Του ζητήθηκε να αλλάξει την πολιτική του πατέρα του, ο οποίος στήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και έπαιζε με τα νεύρα των υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων χρηματοδοτώντας το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera. Η εννεάμηνη διπλωματική κρίση του 2014 και, ακόμα περισσότερο η σημερινή, έδειξε ότι ο νεαρός εμίρης δεν υπέκυψε στις πιέσεις των ισχυρών γειτόνων του. Οπως και να έχει πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ότι η απόκτηση του Νεϊμάρ κρύβει και ένα πολιτικό  μήνυμα: ο αποκλεισμός δεν πρόκειται να κάμψει το Κατάρ.