Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, οι αμερικανίδες γυμνάστριες Σιμόν Μπάιλς και Αλι Ράιζμαν κατέκτησαν χρυσά μετάλλια, ωστόσο τα αποδυτήρια της ομάδας των ΗΠΑ έκρυβαν ένα ένοχο μυστικό: ο ιατρός Λάρι Νασάρ, 53 ετών τότε, κακοποιούσε σεξουαλικά και επί πολλά χρόνια νεαρές αθλήτριες.
Το έκανε επί μακρόν ο γιατρός, καμιά τριανταριά χρόνια, και θύματά του έπεσαν πολλές κοπέλες, όπως και οι προαναφερθείσες: προσποιούμενος ότι τις εξέταζε για ιατρικούς λόγους, τρύπωνε στα δωμάτιά τους, ενίοτε και με τους ανυποψίαστους γονείς παρόντες. «Μην το πεις σε κανέναν! Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι θυσίες χρειάζονται για να φτάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έλεγε στα κορίτσια.
Η είδηση του παρόντος αφορά την αγωγή που κατέθεσαν εις βάρος του FBI οι δύο κοπέλες, η Μπάιλς και η Ράιζμαν, μαζί με μία άλλη αθλήτρια, την επίσης ολυμπιονίκη ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, και άλλες 90 αθλήτριες, διά της οποίας ζητούν αποζημίωση ύψους ενός δισ. δολαρίων. Ο γιατρός κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και καταδικάστηκε σε 175 χρόνια φυλάκιση το 2017, έπειτα από 156 μαρτυρίες εναντίον του. Τότε η Μπάιλς είχε κατηγορήσει «ένα ολόκληρο σύστημα που ανεχόταν ή επέτρεπε καταχρήσεις».
Τουλάχιστον 14 άτομα (προπονητές, ψυχολόγοι, γιατροί) που εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είχαν γίνει αποδέκτες αναφορών για τον Νασάρ αλλά εκώφευσαν. Σημειωτέον ότι τόσο η Γυμναστική Ομοσπονδία όσο και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχουν ήδη καταβάλει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα ήρθε η σειρά του FBI να καταβάλει αποζημίωση, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι τα κορίτσια διαμαρτύρονται δικαίως για την απραξία του. Τα κορίτσια λένε ότι από το 2015 είχαν ενημερώσει τους πράκτορες, ωστόσο εκείνοι αδιαφόρησαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη αποθράσυνση του Νασάρ – από τότε και μέσα σε διάστημα ενός έτους άλλα 70 κορίτσια έπεσαν θύματά του.
Η Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, εδρεύουσα στην Ινδιανάπολη, είχε ενημερώσει τοπικούς πράκτορες του FBI το 2015 ότι τρεις αθλήτριες δέχθηκαν επίθεση. Αλλά το γραφείο δεν άνοιξε επίσημη έρευνα, ούτε ειδοποίησε τις ομοσπονδιακές αρχές.
Η Μαρόνεϊ, θύμα κακοποίησης από 13 ετών και έως το 2016 που εγκατέλειψε το άθλημα, θυμήθηκε τη «νεκρική σιγή» που ακολουθούσε κάθε καταγγελία της στους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Το 2016, η Ομοσπονδία απευθύνθηκε στο FBI του Λος Αντζελες, το οποίο ξεκίνησε μία άκαρπη τελικά έρευνα.
Ο διευθυντής του FBI παραδέχτηκε τα λάθη, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη στους δύο αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν ότι μπλοκάρισαν την υπόθεση.