Η 31 ετών Κέιτ Κοξ αναγκάστηκε να φύγει την Πολιτεία του Τέξας, όπου ζει, προκειμένου να τερματίσει μια εγκυμοσύνη που οι γιατροί έκριναν «μη βιώσιμη», ενώ έθετε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή και της ίδιας. Η περιπέτεια της Κοξ αντανακλά την παράνοια που επικρατεί στο Τέξας, αλλά και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, γύρω από το ζήτημα των εκτρώσεων.
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Κοξ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να της επιτραπεί να προχωρήσει σε άμβλωση, αφού έμαθε ότι το έμβρυό της έπασχε από τρισωμία 18, μια θανατηφόρα χρωμοσωμική πάθηση, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανωμαλίας της σπονδυλικής στήλης.
Οι γιατροί ενημέρωσαν την Κοξ και τον σύζυγό της ότι «δεν υπήρχε καμία πιθανότητα το μωρό τους να επιζήσει μέχρι τη γέννηση», σύμφωνα με την προσφυγή της. Η συνέχιση της εγκυμοσύνης θα απειλούσε και τη ζωή της Κοξ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κάνει άμβλωση στο Τέξας, λόγω των αυστηρών νόμων της Πολιτείας που απαγορεύουν τη διαδικασία. Το Τέξας άρχισε να επιβάλλει νόμο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις πέρυσι, λίγο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο νόμος της Πολιτείας προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις για περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, αλλά οι γιατροί του Τέξας είπαν ότι οι εξαιρέσεις είναι πολύ ασαφείς και τους αναγκάζουν να περιμένουν έως ότου οι ασθενείς τους αρρωστήσουν αρκετά, για να παρέμβουν.
Περιστατικά όπως της Κοξ είναι πλέον συνηθισμένα σε συντηρητικές Πολιτείες όπως το Τέξας. Τον Μάρτιο πέντε γυναίκες στο Τέξας, μαζί με δύο γιατρούς, μήνυσαν την Πολιτεία αφού τους απαγορεύθηκε η ιατρική περίθαλψη, παρά τις σοβαρές επιπλοκές με την εγκυμοσύνη τους. Δεκαπέντε γυναίκες από το Τέξας προσχώρησαν έκτοτε στη συλλογική μήνυση, η οποία επιδιώκει να διευκρινίσει τις ασάφειες γύρω από τις ιατρικές εξαιρέσεις στον απαγορευτικό για τις αμβλώσεις νόμο.
Σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, οι γιατροί της Κοξ είπαν ότι εάν ο καρδιακός παλμός του μωρού σταματούσε, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τοκετό, αλλά αδυνατούν να πραγματοποιήσουν μια διαδικασία άμβλωσης γνωστή ως διαστολή και εκκένωση (D&E). Λόγω των προηγούμενων καισαρικών τομών της, η πρόκληση τοκετού θα σήμαινε πως η Κοξ θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης της μήτρας. Το D&E θα ήταν η καλύτερη δυνατή ιατρική επιλογή για την υγεία της, αλλά οι γιατροί στην Πολιτεία που μπορούν να το παράσχουν φοβούνται τη δίωξη βάσει της ποινικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.
Οι γιατροί του Τέξας που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου της Πολιτείας περί αμβλώσεων αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 100.000 δολαρίων ή ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Το Τέξας συγκαταλέγεται στις 21 Πολιτείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στις αμβλώσεις στις ΗΠΑ σήμερα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νόμους κατά των αμβλώσεων περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για την προστασία της ζωής ή της υγείας της εγκύου. Αλλά οι γιατροί και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρή τιμωρία εάν θεωρηθεί ότι παρερμήνευσαν αυτές τις ιατρικές εξαιρέσεις.
Αφού ένας δικαστής κατώτερου δικαστηρίου αποφάσισε υπέρ της Κοξ, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, ένας συντηρητικός που εκτελεί την τρίτη θητεία του ως ανώτατος εισαγγελέας της Πολιτείας, απείλησε να τιμωρήσει όποιον γιατρό θα έκανε έκτρωση στην Κοξ.
Το Τέξας έχει νόμο που επιτρέπει σε ιδιώτες να μηνύσουν για αμβλώσεις ύποπτες ως παράνομες. Ανεξάρτητα από την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, οι γιατροί θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι βάσει αυτού του νόμου, προειδοποίησε ο Πάξτον.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, ο Πάξτον και το γραφείο του κατέθεσαν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας. Παράλληλα, έστειλε μια επιστολή στα νοσοκομεία του Τέξας απειλώντας με κατηγορίες για κακουργήματα πρώτου βαθμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη τους γιατρούς που θα παρείχαν ιατρική βοήθεια στην Κοξ. Ηταν μια κίνηση ενδεικτική της μακροχρόνιας σταυροφορίας του να ποινικοποιήσει τη φροντίδα των αμβλώσεων, υποστηρίζουν νομικοί εμπειρογνώμονες και συνήγοροι.
«Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι ο Πάξτον απείλησε νοσοκομεία και γιατρούς με αυτή την επιστολή πριν καν κερδίσει την έφεση» είπε στον Guardian η Μέρι Ζίγκλερ, καθηγήτρια Νομικής στο UC-Davis, που επικεντρώνεται στα αναπαραγωγικά δικαιώματα. «Είναι ένας πολύ ασυνήθιστος ελιγμός, αλλά σίγουρα αντανακλά τον απώτερο στόχο του να θέλει να κυνηγά πάση θυσία τους παρόχους αμβλώσεων και τους υποστηρικτές τους».
Αφού ο Πάξτον έστειλε την απειλητική επιστολή στα νοσοκομεία του Τέξας, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας, στελεχωμένο κατά πλειοψηφία από Ρεπουμπλικανούς, τάχθηκε στο πλευρό του, εμποδίζοντας την Κοξ να κάνει άμβλωση στην Πολιτεία.
Με μια εγκυμοσύνη που απειλούσε την υγεία της, η Κοξ περίμενε σχεδόν τρεις ημέρες για να εκδώσει το δικαστήριο μια οριστική απόφαση. Λίγες ώρες πριν από την απόφαση και ενώ είχε φθάσει στην εικοστή εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τελικά έφυγε από την Πολιτεία προκειμένου να κάνει άμβλωση αλλού.
Η υπόθεσή της υπογραμμίζει την επιθετικότητα του ανώτατου εισαγγελέα της Πολιτείας, όχι μόνο για την επιβολή της απαγόρευσης των αμβλώσεων ακόμη και όταν συντρέχουν δύσκολες συνθήκες, αλλά και για τη δημιουργία κλίματος φόβου με στόχο τους γιατρούς.
«Ο Πάξτον είναι νταής και φοβερίζει τους ανθρώπους. Οι πραγματικοί νομικοί κανόνες δεν είναι τόσο σημαντικοί για αυτόν» δήλωσε στον Guardian η Τζοάνα Γκρόσμαν, καθηγήτρια στο Southern Methodist University Dedman School of Law, στο Ντάλας.
Υποστηριζόμενος από τις μεγάλες ομάδες κατά των αμβλώσεων της Πολιτείας του Τέξας, ο Πάξτον είναι γενικός εισαγγελέας από το 2015, θέση από την οποία έχει εναντιωθεί με ζήλο στο δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ γιόρτασε ανοιχτά την πτώση του νόμου Roe v Wade. Εχει επίσης μηνύσει, με επιτυχία, την κυβέρνηση Μπάιντεν, για την προσπάθειά της να προστατεύσει τους γιατρούς του Τέξας που προχωρούν σε αμβλώσεις όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.