Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης παρουσιάζει την υπόθεση σε βάρος της Γκισλέιν Μάξγουελ στους δημοσιογράφους, το 2020 | REUTERS/Lucas Jackson
Επικαιρότητα

Υπόθεση Επσταϊν: Εφεση κατέθεσε η Γκισλέιν Μάξγουελ ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη

Η πιστή φίλη και συνεργός του μεγιστάνα κακοποιητή ανηλίκων, που «αυτοκτόνησε» στο κελί του, έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι την καλύπτει παλιά συμφωνία του Επσταϊν με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς
Protagon Team

Οι δικηγόροι της Γκισλέιν Μάξγουελ, της πιστής φίλης, ερωτικής συντρόφου και συνεργού του Τζέφρι Επσταϊν, υποστήριξαν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη σύμφωνα με τους όρους μιας προηγούμενης συμφωνίας με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Η 62χρονη Βρετανή, κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στα σεξουαλικά εγκλήματα του αμερικανού μεγιστάνα, ο οποίος κακοποιούσε ανήλικες και τις εξέδιδε σε πλούσιους και διάσημους φίλους του.

Η Μάξγουελ, που έβρισκε ανήλικα θύματα και τα σύστηνε στον Επσταϊν, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση τον Ιούνιο του 2022.

Η δικηγόρος της, Νταϊάν Φάμπι Σάμσον, κατέθεσε έφεση και είπε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, ότι η Μάξγουελ καλύπτεται από προηγούμενη συμφωνία με τους εισαγγελείς και πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι αυτή η συμφωνία, με την οποία ο φίλος της Έπσταϊν εξέτισε μια ελαφρύτερη ποινή για σεξουαλικά εγκλήματα, στη Φλόριντα, δεν πρέπει να επιτρέψει στην Μάξγουελ να αφεθεί ελεύθερη.

Οπως σημείωσε το BBC, η έφεση της Μάξγουελ δεν σχετίζεται με τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στη δίκη της, αλλά με τα νομικά ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία που συνήφθη σχεδόν πριν από 20 χρόνια.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ σε εκδήλωση του ΟΗΕ, το 2013 – EPA/RICK BAJORNAS/UN PHOTO HANDOUT

Τα εγκλήματα του Επσταϊν, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ, το 2005.

Το 2008, έκανε μια συμφωνία με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που του επέτρεψαν να δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες της πολιτείας στη Φλόριντα για «προσέλκυση» ανηλίκου και εξώθηση σε πορνεία και εξέτισε ποινή φυλάκισης 13 μηνών.

Ως μέρος της συμφωνίας του, η οποία αργότερα επικρίθηκε από εσωτερική έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εισαγγελείς συμφώνησαν να μην διώξουν τους φερόμενους ως συνωμότες.

Μετά από πολλές μηνύσεις, ο Επσταϊν συνελήφθη ξανά το 2019 σε ομοσπονδιακή υπόθεση στη Νέα Υόρκη. Βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν δικαστεί για σεξουαλική διακίνηση. Ο θάνατός του κρίθηκε ως  «αυτοκτονία».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τρίτης, η δικηγόρος της Μάξγουελ χαρακτήρισε τη συμφωνία στη Φλόριντα, «παράξενη» και «ασυνήθιστη», αλλά υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση κατά της πελάτισσάς της.

Οι εισαγγελείς, ωστόσο, χαρακτήρισαν τα επιχειρήματα υπεράσπισης «πρόχειρα και ανεπαρκή» και είπαν ότι η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Μάξγουελ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, υποστήριξαν ότι η συμφωνία περιοριζόταν στην περιοχή της Φλόριντα όπου ο Επσταϊν ομολόγησε την ενοχή του.

Η Μάξγουελ καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της έφεσης της Τρίτης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της Μάξγουελ το 2022, τέσσερις γυναίκες κατέθεσαν ότι είχαν κακοποιηθεί ως ανήλικες στις επαύλεις του Επσταϊν στη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, το Νέο Μεξικό και τις Παρθένες Νήσους.

Τα θύματα είχαν περιγράψει πώς η Μάξγουελ τους είχε πει να κάνουν μασάζ στον Επσταϊν, τα οποία κατέληξαν σε σεξουαλικές πράξεις, δελεάζοντάς τις με δώρα και υποσχέσεις για το πώς ο μεγιστάνας θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα και τις διασυνδέσεις του για να τους βοηθήσει.

Η απόφαση του εφετείου της Νέας Υόρκης θα εκδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Εξω από το δικαστήριο, οι δικηγόροι της Μάξγουελ είπαν στους δημοσιογράφους ότι ήταν «επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για την πιθανότητα να κερδίσουν την έφεση.