Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Υπονοούμενα Τσαβούσογλου για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών

«Θέλουμε να βρούμε τι κρύβεται από πίσω», δηλώνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών που πάντως απορρίπτει το ενδεχόμενο ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους
Protagon Team

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβεται κάτι πίσω από την είσοδο των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος που οδήγησε στη σύλληψή τους.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Zeit είπε ότι οι Αρχές της χώρας του θα ανακαλύψουν αν αυτό συνέβη κατά λάθος ή από πρόθεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ήλθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Δεν μπορώ να ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα», απάντησε, όταν ρωτήθηκε πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί.

«Αυτό εξαρτάται από τους ερευνητές και τα δικαστήρια, που τώρα πρέπει να ανακαλύψουν τι κρύβεται από πίσω. Ηταν λάθος ή πρόθεση; Θέλουν να είναι σίγουροι», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το αν η Αγκυρα επιθυμεί την ανταλλαγή τους με τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά. «Δεν θέλουμε μία τέτοια συμφωνία. Αλλωστε, δεν συλλάβαμε τους Ελληνες στρατιώτες στην Ελλάδα, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εχουμε ζητήσει εδώ και καιρό επίσημα την έκδοσή τους από την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι η σύλληψη των στρατιωτικών μπορεί να σχετίζεται με κυκλώματα παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα.